Airbus acomiadarà 630 treballadors de les seves plantes d'Espanya, segons ha anunciat la companyia a través d'un comunicat. Els acomiadaments formen part d'un pla global de retallada de plantilla que comportarà la sortida de 2.362 treballadors: 829 a Alemanya, 357 al Regne Unit, 404 a França i 142 en altres països.

La companyia ja ha presentat els plans als representants dels treballadors, i afirma que els acomiadaments es materialitzaran abans del final del 2021. Airbus ja va anunciar que tenia la intenció de reduir la plantilla a finals de l'any passat amb l'objectiu d'adaptar-se a la reducció de comandes.

L'impacte serà més gran en el programa d'avions militars 400 milions d'euros que s'acoblen a Sevilla, pel que Airbus ha proveït 1.200 milions després d'una revisió a la baixa de les seves previsions de futurs lliuraments d'exportació, i en el d''espai', a causa de l'increment de la competència.

Importants pèrdues

La decisió es produeix després de tres anys en què les comandes no s'han ajustat a la previsió --han fabricat més aparells dels venuts-. A més, l'entrada de nous competidors en l'àrea d'espai o la situació dels avions Boeing 737 MAX, en els que Airbus concentra algun treball de fabricació i s'ha vist perjudicat per la posada a terra del model després de dos accidents mortals, també han influït en la decisió.

Fa uns anys, l'empresa ja va haver d'emprendre ajustaments, encara que en aquesta ocasió comptaven amb una flexibilitat -ocupació temporal, prejubilacions, reassignacions....- que actualment és més complexa.

El conseller delegat de Airbus, Guillaume Faury, va anunciar durant la presentació dels resultats la reestructuració de la seva divisió de Defensa i Espai, en la qual treballa el 70% dels seus 13.000 empleats a Espanya, amb l'objectiu de "ser més competitius i créixer en un futur".

La companyia va registrar unes pèrdues en 1.362 milions el 2019, perjudicat per les sancions per evitar investigacions sobre corrupció i suborn i a la provisió de 1.200 milions per l'avió de transport militar A400M que s'acobla a Sevilla, després d'una revisió a la baixa de les seves previsions de futurs lliuraments d'exportació.

Mobilitzacions

Sindicats amb representació al sector com UGTCCOO CCP han anunciat mobilitzacions i fins i tot UGT ha assegurat que està preparant un calendari de mobilitzacions que inclourà manifestacions davant de la Junta d'Andalusia i el Ministeri de Treball i culminarà amb una vaga de 24 hores al sector aeroespacial.

Per a aquest divendres, el delegat de UGT en el comitè d'empresa de Airbus Tablada i secretari estatal del sector aeronàutic en la Federació d'Indústries de UGT (FICA), Juan Antonio Vázquez, ha informat que tots els centres de treball de Airbus acolliran una concentració i aturades en protesta per la reestructuració anunciada per la companyia aeroespacial.