Els usuaris d'Airbnb que vulguin llogar els seus pisos a través d'aquesta plataforma a Catalunya hauran de donar el seu consentiment perquè les seves dades personals puguin ser compartides amb les autoritats locals i regionals. Es tracta d'una de les mesures que ha incorporat Airbnb per promoure un home sharing (compartir llar) "responsable", en el marc de les gestions per legalitzar el lloguer de pisos turístics.

Airbnb ha informat avui que el proper 1 de juny posarà en marxa una nova eina tecnològica que "ajudarà als amfitrions a seguir les normes locals de turisme a Barcelona i Catalunya" i que facilitarà a l'Ajuntament la identificació dels "mals actors". Així, abans de poder compartir el seu allotjament, els nous usuaris de la plataforma hauran d'indicar si el mateix ha d'estar registrat per llei o no. També hauran de permetre que algunes dades personals, com el seu nom, direcció o DNI, puguin ser compartides amb ajuntaments i la Generalitat.

En aquest sentit, Airbnb explica que "d'aquesta manera, les autoritats podran verificar d'una forma més fàcil que els allotjaments compleixen amb la llei i ajudar a eliminar potencials dolents actors", i també recordarà als propietaris les lleis locals sobre turisme.

La plataforma assegura que porta treballant en aquesta nova eina des de l'estiu del 2017 i que la llançarà al mateix temps que està revisant la "llista de potencials mals actors identificats per l'Ajuntament de Barcelona". "Airbnb vol ser un bon soci per a la ciutat de Barcelona i treballar de forma conjunta en solucions per a un turisme sostenible", assenyala en un comunicat el director general de la companyia a Espanya, Arnaldo Muñoz.

2.577 pisos turístic retirats

La setmana passada, l'Ajuntament de Barcelona va emplaçar a Airbnb a retirar del seu web altres 2.577 pisos turístics il·legals i a "complir d'una vegada per sempre amb la llei", deixant d'anunciar pisos sense llicència.

Airbnb recorda que fins ara s'han eliminat més de 2.500 anuncis de la plataforma, com a resultat de les pràctiques il·legals notificades per l'Ajuntament i de la limitació als amfitrions a Ciutat Vella de compartir un sol anunci, amb l'excepció d'aquells que tenen la llicència requerida.

La plataforma subratlla, en qualsevol cas, que Barcelona i Catalunya "no compten encara amb normes clares dissenyades per a les famílies locals que comparteixen la seva llar". Arnaldo Muñoz assegura que el fet de compartir la casa és "un salvavides econòmic" per a moltes famílies catalanes, ja que un estudi intern mostra que el 57% dels amfitrions usa la plataforma per poder mantenir la seva llar i un 39% afirma que usa els ingressos obtinguts per arribar a final de mes.

"Airbnb vol treballar de forma conjunta amb les autoritats per actualitzar la regulació i adaptar-la al segle XXI, per d'aquesta manera poder fer extensibles els beneficis del turisme sostenible a totes les persones de la ciutat", conclou Muñoz.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat