"Qualsevol dirigent polític que aspiri a governar el país, no pot obviar el canvi climàtic del seu full de ruta". Així ho ha dir la Coordinadora de Treball per l'Aigua, que ha presentat aquest divendres el manifest "Aigua amb Seny", que apel·la a consensuar un gran acord a Catalunya "que garanteixi l'accés a l'aigua mitjançant una gestió eficient i mediambiental responsable deixant de banda les ideologies".

En la presentació davant els mitjans, el catedràtic de Geografia Física de la Universitat de Barcelona i director de l'Institut d'Investigació de l'Aigua, Javier Martín-Vide, i el naturalista i divulgador mediambiental, José Luis Gallego, han subratllat la necessitat d'evitar "la sequera informativa" i situar l'accés a l'aigua com un punt necessari i fonamental en l'agenda mediàtica i política.

Els impulsors del manifest i la plataforma, que ha rebut el suport de figures com els meteoròlegs Tomàs Molina, Alfred Rodríguez Picó o Eloi Cordomí, han avisat que l'escalfament global, causat pel canvi climàtic, provocarà un descens de les pluges i una disminució dels recursos hídrics a tota la zona del Mediterrani, i per contra, el Nord d'Europa es convertirà en una zona més plujosa. 

Fugir del catastrofisme

"L'alarmisme i el catastrofisme en la informació climàtica han fet molt de mal" ha explicat Martín-Vide que ha dit que "si no es pot fer res, no es farà res". Amb tot, "el missatge ha de ser positiu: encara hi som a temps". Alhora, el catedràtic ha subratllat que "el canvi climàtic és inequívoc i irreversible, però el que sí que podem fer és mitigar-lo i adaptar-nos a la nova situació". 

En aquest sentit, han reivindicat el concepte "crisi climàtica", popularitzat per la jove activista sueca Greta Thunberg. De fet, segons ha explicat Martín-Vide, "encara que a partir de demà mateix no emetéssim més gasos, durant dècades la temperatura seguiria augmentant perquè l'oceà és un gran acumulador de calor", ha asseverat. 

Catalunya, al capdavant de la lluita

Gallego ha subratllat que l'aigua "no és una mercaderia, és de tots", i per tant, "l'accés a aquest bé comú no pot dependre de la capacitat econòmica" de la població. Alhora, els experts han asseverat que "Catalunya ha estat sempre al capdavant de la lluita contra el canvi climàtic", i han lloat la Llei Catalana del Canvi Climàtic, tombada per l'Estat durant el govern anterior. "És una llei molt ambiciosa però molt bona", expliquen. 

En aquest sentit, doncs, el divulgador ha reclamat "valentia" als polítics sobre la problemàtica de l'aigua i ha animat a la valentia política per reclamar la col·laboració, tant de la ciutadania com de les empreses. "Els ciutadans han d'entendre que obrir l'aixeta i que surti aigua no és un dret de cuixa, no és per sempre, hem de treballar entre tots perquè continuï així", ha reclamat Gallego.

Així doncs, el manifest planteja quatre objectius principals: garantir inversions a la xarxa de sanejament; reafirmar el compromís amb l'aigua recuperada; un consens perquè en els pròxims pressupostos hi hagi partides concretes per a mitigació i l'adaptació al canvi climàtic; i exigir a les empreses i administracions el compliment de la llei contra la pobresa energètica.