L'onada de calor d'aquesta primera setmana d'agost s'ha notat arreu de Catalunya i de la península Ibèrica. Una calor que no deixarem enrere quan sigui més fàcil dormir a les nits, sinó que ens acompanyarà fins a les properes factures de la llum. I és que les altes temperatures i l'ús intensiu i continuat de ventiladors i aires condicionats han fet augmentar el preu de l'electricitat, arribant als màxims de tot l'any, de 74,82 euros per MWh la nit de dilluns. 

La mitjana del preu per MWh del mes de juliol va ser de 61,9 euros. Durant la primera setmana d'agost, aquesta mitjana s'ha incrementat en un 5,7%, fins als 65,43 euros. En cas de mantenir-se a aquests nivells, a finals de mes el rebut d'una família mitjana rondaria els 72 euros. 

Màxims des del desembre del 2017

Aquesta xifra pot suposar, per a una família estàndard amb dos fills, més d'un 15% d'increment en una setmana del preu de la factura de la llum. De fet, des del darrer mes de desembre del 2017 no es va superar aquesta xifra: cal remuntar-se al dia 4 de desembre en què es va arribar als 81,81 euros per MWh. 

Comparant els preus d'enguany amb l'estiu passat, com es pot veure al gràfic, el preu mitjà del MWh aquest dimecres era a Espanya de 64,91 euros, i en canvi el mateix dia de l’agost passat el preu va ser de 46,57 euros. És a dir, avui l’electricitat al mercat majorista espanyol és gairebé un 50% més cara que fa un any.

 

Font: OMIE / Elaboració pròpia