Bones notícies per a l'economia catalana. Després de la qualificació de l'agència de riscos Fitch (que millorava el ràting de BB a BBB-), que el juliol va situar a la Generalitat en grau d'inversió i amb perspectiva estable, la firma canadenca DBRS Morningstar (que és una de les quatre grans agències mundials de ràting) se suma a aquesta qualificació creditícia i li atorga a la Generalitat grau d'inversió. Això es tradueix en què el deute ja no rep el tracte de 'bo porqueria' en cap dels dos rànquings, un fet que no es produïa a Catalunya des de l'any 2012. Amb aquesta qualificació, DBRS ha pujat un graó la nota de la Generalitat, de manera que passa de tenir un 'BB alt' a un 'BBB baix', que és el primer nivell que obre la porta a les inversions catalogades com a fiables. Aquesta situació és una clara millora de la perspectiva, donat que possibilita la tornada de la Generalitat als mercats financers i a la reducció de l'interès que ha d'abonar per poder col·locar el deute que té.

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha explicat en declaracions a l'Agència EFE que aquesta nova qualificació, que situa la Generalitat en un context més favorable, "és una molt bona notícia que ens apropa una mica més a l'objectiu de tornar a sortir als mercats durant aquesta legislatura". Giró ha detallat que aquesta opció suposa "el funcionament ordinari i desitjable per a qualsevol país a l'hora de finançar el seu endeutament". Tant el rànquing de DBRS com el de Fitch demostren, a parer del titular del Departament d'Economia i Hisenda, que "Catalunya fa bé la feina", així com el fet que "l'economia catalana es recupera adequadament i l'atur s'ha estabilitzat" malgrat el "xoc enorme que ha suposat la pandèmia".

Jaume Giró ha deixat ben clar que el que volen des del Govern és "poder sortir als mercats per explorar els instruments més idonis per emetre deute en les millors condicions possibles i com a signe inequívoc de confiança i fortalesa de l'economia catalana". El conseller ha subratllat el fet que (almenys) dues agències internacionals atorguin aquesta qualificació de grau d'inversió —i, per tant, que es deixi enrere el graó del 'bo porqueria'— per primera vegada en una dècada. En relació amb el Fons de Liquiditat Autonòmic, ha indicat que, tot i ser instruments "útils i positius", "condicionen l'autonomia financera" de la Generalitat.

DBRS valora positivament "l'enfortiment" de la relació entre el Govern i l'Estat

Entre els arguments que exposa la firma DBRS per situar en una perspectiva més estable a la Generalitat, hi destaca "l'enfortiment lent, però constant, durant els últims tres anys" en la relació entre el Govern i l'Estat. D'altra banda, consideren "molt poc probable" una situació com la de l'any 2017: "Si bé la qüestió de la independència seguirà sent un assumpte estructural a mitjà i llarg termini i podrien ressorgir tensions esporàdiques, DBRS considera que ara es pot esperar una cooperació econòmica i financera relativament fluida". En aquest sentit, fan referència a la taula de diàleg, a la Comissió Mixta d'Assumptes Econòmics i Fiscals o a la posada en marxa d'altres comissions bilaterals.

Des del vessant financer, la firma sosté que l'economia catalana "ha capejat fins ara relativament bé l'impacte econòmic de la pandèmia de la covid-19" i emfatitza el fet que la Generalitat aprovés dins el termini i en la forma escaient els comptes de 2022 abans que comencés l'any, un fet que no passava des del 2010. Per a més inri, l'agència DBRS Morningstar assenyala que hi ha marge per a la millora de la qualificació creditícia si el Govern segueix amb la consolidació fiscal o si també puja un graó la nota de l'Estat espanyol. La firma posa en valor la gestió econòmica i apunta que els riscos vinculats a la pandèmia "semblen haver disminuït" en haver aconseguit tancar el 2021 amb un 10,2% de l'atur, una taxa inferior a la que hi havia abans de la pandèmia. DBRS detalla que continuarà monitorant els traspassos financers de l'Estat a Catalunya, el control de la despesa estructural i la velocitat d'absorció dels fons europeus.