L'empresa público-privada Aigües de Barcelona (Empresa Metropolitana de Gestió del Cicle Integral de l'Aigua) ha destinat 2,2 milions i 1,1 milions d'euros durant el 2016 i el 2017, respectivament, al fons de solidaritat per bonificar el 100% del consum d'aigua. Un total de 17.573 famílies dins els 23 municipis abastit per Aigües estan acollides a aquest fons. 

Més concretament, s'ha criticat que l'Ajuntament de Barcelona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) segueixin cobrant les taxes incloses a la factura de l'aigua com són el clavegueram i el tractament de residus. De fet, el consistori i l'AMB han recaptat 86.952 euros i 777.486 euros, respectivament. 

L'accionariat d'Aigües de Barcelona està format un 70% per Agbar, un 15% per l'AMB i un 15% per Criteria Caixa. 

"La pobresa no és selectiva"

El conseller delegat d'Aigües de Barcelona i director general d'Agbar, Albert Martínez Lacambra, ha reivindicat que "la pobresa no és selectiva, el que no pot pagar l'aigua, no pot pagar el clavegueram i no pot pagar la taxa de residus." I és que segons Aigües, el 86% de les famílies que tenien la bonificació del 100% de l'aigua, han pagat aquestes taxes. 

En aquest sentit, Lacambra ha demanat reiteradament a l'AMB un esforç similar de "corresponsabilitat" en la lluita contra la pobresa perquè bonifiquin el 100% d'aquestes taxes. "Han passat dos anys des de l'aprovació de la llei de pobresa energètica i encara no tenim resposta", ha afegit just abans de distingir entre l'AMB en qualitat d'accionista i de regulador. 

Els resultats

Aigües de Barcelona ha tancat el 2016 amb una facturació de 384 milions i un benefici net de 27 milions, el que suposa un 5% menys que l'any anterior donada la reducció de la retribució financera i el tipus d'interès. De cara al 2017, es preveu invertir al voltant de 38 milions d'euros. 

Durant la Junta d'Accionistes, l'AMB representada pel seu vicepresident i conseller de la societat mixta, Eloi Badia, ha rebutjat l'aprovació dels comptes anuals d'Aigües de Barcelona així com la repartició del seu dividend perquè "no s'estan aplicant principis de prudència." Alhora, també ha garantitzat que no s'estan reclamant els impagaments i que ja s'està treballant en una modificació de l'ordenança de clavegueram per abans de l'estiu. 

Finalment, els resultats d'Aigües de Barcelona han quedat aprovats per majoria a la junta i de moment, no es preveu cap canvi en l'accionariat.