Des del 14 de març, que es va declarar l'estat d'alarma a Espanya, un gran nombre de persones s'han vist obligades a acollir-se als Expedient de Regulació d'Ocupació (ERTO) aprovats pel govern espanyol per tractar de pal·liar els efectes de la paralització de l'activitat. Avui dia, encara segueixen en aquesta situació al país 620.000 afectats —la majoria en els sectors del turisme, el transport i la hostaleria—.

Els treballadors en aquesta situació s'han vist obligats a rescatar anticipadament 60 milions d'euros dels seus plans de pensions entre l'abril i el juliol passats, segons les dades de la Direcció General d'Assegurances i Pensions. Aquesta va ser una ajuda instaurada pel Govern espanyol durant l'esclat de la pandèmia –el març passat— per mitigar les conseqüències de la crisi econòmica derivada del confinament i la paràlisi econòmica.

31.000 treballadors ja han cobrat un avançament

Concretament, entre abril i juliol, 31.000 treballadors per compte d'altri i autònoms van cobrar de forma anticipada una prestació del seu fons de jubilació. Van ser sol·licitades per 37.000 afectats fins al 22 de juliol, amb la condició establerta d'haver vist reduïda la seva facturació almenys un 75%. D'aquestes peticions, es van acceptar un 83%, segons el Butlletí d'Informació Trimestral d'aquests productes publicat pel supervisor. El rescat mitjà de cada partícip s'apropa als 2.000 euros.

En tots els casos, es van fixar mecanismes de verificació i control amb la presentació de la documentació oficial que acredités cada situació. Per això, tots els que es trobin en ERTO i vulguin accedir a l'ajuda han de presentar cada mes la justificació de que es mantenen encara en Expedient de Regulació.

Es preveu una ampliació d'aquests rescats

En cas que l'Executiu espanyol decidís prorrogar els ERTO més enllà del 30 de setembre, es preveu que també s'ampliessin aquests rescats de plans de pensions. Al principi, les gestores van témer que els arribés un nombre excessiu de sol·licituds que fossin difícils de gestionar. Tanmateix, finalment aquestes afirmen haver controlat el temporal sense problemes.

Va ser el 2009, quan va esclatar la bombolla financera, la primera vegada que es va permetre retirar anticipadament l'estalvi dels plans de pensions o productes similars —com plans de previsió assegurats (PPA) o mutualitats per afrontar situacions d'atur—. Aquesta es la segona ocasió en que s'accepta.

Des d'aleshores, 726.000 aturats han recuperat els seus plans de pensions i uns altres 44.000 han fet el mateix amb els PPA —assegurances similars als plans—. En total, aquests rescats anticipats sumen 4.000 milions d'euros, segons indica el diari Expansió.

 

Imatge principal: Diverses persones es dirigeixen cap a l'oficina d'ocupació d'Azca a Madrid. Foto: Efe/J.L. Pi/Arxiu|Arxivament

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat