S'acaba el cap de setmana i per tant s'acaba la treva en el preu de la llum; treva entre cometes ja que els preus segueixen estant disparats. Per a aquest dilluns 6 de setembre, el preu de la llum marcarà 132,65 euros el megawatt hora (€/MWh) de mitjana, més que aquest diumenge, quan la mitjana és de 128,70 euros el megawatt hora (€/MWh). El fet que el preu de la llum disminueixi durant el cap de setmana es deu a que baixa molt l'activitat econòmica.

precio luz 6 septiembre

De cara a demà dilluns, la franja del dia amb el preu més alt serà a les 20 h, quan s'arribarà a 156,63 euros/MWh. Per contra, el preu més baix serà entre les 5 i les 6 de la matinada i costarà 108,52 euros

El Govern estudia accions legals

La portaveu del Govern de la Generalitat, Patricia Plaja, va anunciar aquest dissabte que la Generalitat estudia emprendre accions legals contra la pujada del preu de la llum, que marca màxims històrics gairebé a diari. La portaveu va qualificar l'augment de "vergonyós" i "abusiu".

Plaja es va expressar d'aquesta manera durant la roda de premsa posterior a la reunió que l'executiu català va mantenir a la Vall d'en Bas (Girona) per ficar les línies estratègiques del nou curs polític, encapçalada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, i amb la participació de tots els consellers i secretaris generals.

Segons Plaja, un dels aspectes urgents que el Govern s'ha proposat tractar amb urgència és l'"evolució vergonyosa del preu de la llum" per "lluitar contra la pobresa energètica" i "contra l'avarícia de les empreses" subministradores. "S'estudiarà quin marge té la Generalitat per fer-hi front", va indicar.

Plaja va opinar que aquesta situació, de pujada continua dels preus de la llum, "obliga" al Govern a estudiar la possibilitat d'emprendre mesures legals "per protegir la ciutadania davant aquest abús".

La posició de l'executiu espanyol

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha dit que quan s'acabi el 2021 els espanyols hauran pagat de llum el mateix que al 2018. "Estem treballant en un pla per arribar a un compromís concret, i és que al final del 2021 els espanyols tirin la vista enrere i vegin que han pagat en la factura de la llum una quantitat semblant a la que van pagar al 2018. Aquest és l'objectiu i el compromís: que tots els ciutadans amb un consum mitjà al final del 2021 paguin una quantitat semblant a la que van pagar al 2018, lògicament amb l'IPC descomptat", afirma Sánchez en una entrevista que publica El País.

El president del govern espanyol assegura que el seu Executiu ha posat en marxa reformes estructurals i que barreja la creació d'"un consum mínim vital" per provar de rebaixar el preu de l'electricitat.

 

Foto principal: Un aparell d'aire condicionat / Unsplash - Carlos Lindner