El ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, portarà al Congrés abans de l'estiu la iniciativa legislativa que permetrà a comunitats autònomes i ajuntaments limitar de manera conjuntural i temporal els preus del lloguer a les zones tensades.

Ábalos, que ha fet aquest anunci en la seva compareixença en el Congrés per avançar les línies generals del seu departament en aquesta legislatura, ha afirmat que el control de preus és una mesura "oportuna", "ponderada", "taxada" i "proporcional" i ha dit que creu en ella perquè com a ministre i com a polític ha de defensar els drets socials que garanteix la Constitució.

"No penso mirar cap a un altre costat. No seré absent en la protecció del dret a l'habitatge. La meva responsabilitat és mirar als joves de cara i dir-los que tinguin esperança perquè aquest Govern no els gira l'esquena", ha afirmat.

El ministre ha assenyalat que abans de l'estiu portarà al Congrés "una iniciativa per permetre el control de preus del lloguer en aquelles zones que hagin experimentat pujades desorbitades", però no ha aclarit si la mesura estarà inclosa en una nova llei d'habitatge, si s'articularà a través d'una modificació de la llei d'arrendaments urbans o si es buscarà una altra fórmula.

Sí que ha avançat que plantejarà aquesta mesura "després d'escoltar tots els agents, organitzacions socials, administracions públiques i el sector privat".

La mesura, a la qual el PSOE es va comprometre en el seu acord de govern amb Unidas Podemos, compta amb un ampli rebuig al sector immobiliari, que creu que generarà un mercat negre, problemes de demandes judicials massives, menys oferta i més desigualtat, com ha passat ―diuen― a París i Berlín.