Més promeses d'inversió a Catalunya per part del govern espanyol. El ministre de Foment, José Luis Ábalos, assegura que "aquest govern vol revertir molts anys de baixa inversió a Catalunya" però que ell "no creu en la bilateralitat entre els governs de Catalunya i Espanya", i que des de l'Estat no es parla de dos governs diferents. Ho ha dit en el marc de la XXIII Trobada d'Economia a s'Agaró, organitzada per la Cambra de Comerç de Barcelona i on també hi ha assistit la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón i el president de la Cambra, Miquel Valls. 

Valls ha fet una crida a la "reflexió conjunta entre el govern central i el català" perquè "no pot ser que la inversió pressupostària a Catalunya registri any rere any una inversió deficient". Ha assegurat, doncs, que "més enllà dels diners hi ha un problema de coordinació entre l'administració central i l'autonòmica". 

Més enllà dels diners, hi ha un problema de coordinació entre l'administració central i autonòmica" - Miquel Valls

Seguint aquesta reflexió, el ministre ha assegurat que des del govern de l'Estat no parlen de Catalunya com si fossin dos estats diferents. "Nosaltres som el govern d'Espanya i creiem en l'autogovern de Catalunya, aquest és el nivell de relació que correspon perquè no som dos estats diferents", ha afirmat Ábalos. En aquest sentit, el ministre de Foment afirma que no té cap inconvenient en convocar una reunió amb Torra però assenyala que no té sentit "reunir-se per reunir-se". Així doncs, considera que s'hauria de crear una ponència tècnica que treballés els assumptes a abordar durant la trobada. "Hem de saber per què ens reunim però no tinc cap problema en trobar-nos", ha afegit. 

De totes maneres, Ábalos ha validat les paraules de Valls acceptant l'infrafinançament a Catalunya, i ha assegurat que "aquest govern vol revertir molts anys de baixa inversió a Catalunya". D'altra banda, pel que fa a com afrontar el conflicte entre Catalunya i Espanya, Ábalos ha estat concís: "Cal assumir riscos". 

Si alguns volem un estat propi és perquè estem convençuts que podem estar millor del que estem"- Àngels Chacón

Per la seva banda, però, la consellera Chacón ha assegurat que "el Govern té intenció d’unir economia productiva i coneixement" i que "si alguns volem un estat propi i estem convençuts d'això és perquè creiem que podem arribar a estar millor del que estem". 

"Malgrat les previsions catastrofistes, la visió desconfiada de molts, la falta infraestructures, l'infrafinançament, etcètera dins del govern català tots cooperem", ha sentenciat la consellera. 

Optimisme sobre els pressupostos

El ministre s'ha mostrat més optimista amb la possibilitat d'arribar a aprovar els pressupostos de l'Estat, i ha assegurat que "sempre s'ha de deixar la porta oberta a l'esperança". D'aquesta manera, ha assegurat que "el propòsit d’aquest govern és complir amb Catalunya".

El nostre govern vol revertir molts anys de baixa inversió a Catalunya" - José Luis Ábalos

Respecte a la possibilitat que els grups independentistes acabin donant suport als pressupostos de l'Estat i d'aquesta manera el PSOE segueixi governant a Espanya, Ábalos assegura que "sabem que hi ha qui diu que els és igual el que els oferim als catalans per aprovar els pressupostos, però aquests que diuen això no estan pensant en la gent".

Foment presumeix de la feina feta

Ábalos no ha deixat escapar l'oportunitat de presumir de la feina feta, i ha reiterat diverses vegades que "som conscients que no podem governar d'esquenes a Catalunya". Alhora, ha posa de manifest que "des que hem arribat al govern hem licitat a Catalunya un 40% més que el que es va licitar l'any anterior", amb un "volum licitat acumulat de 1.010 milions fins el mes d'octubre".

A més, el ministre ha reiterat les promeses fetes pel Corredor Mediterrani, assegurant que "hem accelerat els tràmits tant com hem pogut". De moment, segons explica, "hi ha pressupostats 180 milions per la implantació de l'ample de via estàndard" i ha reiterat que "totes les obres estaran fetes el 2021". 

Per acabar, Ábalos ha estat crític amb la praxi d'alguns polítics de prometre per guanyar vots: "Hi ha molts que per buscar el vot prometen fer carreteres o infraestructures i després no fan res, però ja han quedat bé". En aquest sentit, ha assegurat que en el món de les infraestructures "hi ha molta escenificació", però que el seu govern "aposta per Catalunya no perquè els hi deguem res, sinó perquè tenim el convenciment que Catalunya és molt important".