Les dades publicades avui pel Ministeri d’Ocupació sobre l’atur no són tan positives com semblen. A simple vista, és la reducció més gran de l’atur en un mes de novembre a Catalunya i l’Estat. Si es comparen amb el mateix mes del 2014, l’atur ha caigut en un 10,31% a Catalunya, gairebé en 60.000 persones, i un 8% a la resta d’Espanya. Algunes ombres d’aquestes dades són:

1. Creix l’atur femení...

Amb les xifres a la mà, l’atur ha caigut un 0,36% a Catalunya respecte de l’octubre. Són 1.868 persones que ja no consten a les llistes del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). Ara bé, aquesta xifra prové dels 2.008 homes que han trobat feina (o no s’han tornat a inscriure al SOC) i de restar-li les 140 dones noves registrades a l’atur. Aquesta diferència de l’ocupació entre sexes s’està cronificant, perquè ja fa diversos mesos que es repeteix.

2. ...per la construcció

El sector de la construcció és on més ha caigut l’atur. La portaveu de CCOO a Catalunya, Dolors Llobet, ha explicat a El Nacional que “el descens és només d’homes” perquè els sectors en què ha disminuït la desocupació són la construcció, la indústria i l’agricultura, que generalment estan dominats pel gènere masculí.

3. Els perduts...

A tot això cal sumar-hi el nombre d’aturats que deixen de rebre la prestació –només a l’octubre, 58.000 persones a tot Espanya– i que no es molesten a fer la cua i tornar a inscriure's a les llistes. La xifra facilitada pel Ministeri no seria tan falaguera. Com sabem que aquestes 1.868 persones han trobat feina i no són a casa mirant la tele?

4. ...i els quasi perduts

Del total d’aturats registrats a les oficines del SOC, un 74% cobren 400 euros al mes o no reben prestació.

5. Campanya pel 20D

Les dades sobre l’atur li van com anell al dit al Govern del PP, que en poc més de 24 hores entrarà en campanya electoral. La secretària d’Estat del Benestar i Treball d’UGT a Catalunya, Laura Pelay, posa sobre la taula que “si el que vol el PP és dir que la seva reforma laboral ha triomfat, té tota la raó del món” i ho ha justificat afirmant a El Nacional que el Govern de Rajoy ha creat ocupació però que en molts casos es basa en contractes de menys de set dies.

6. Temporalitat fulminant

Un 87,7% dels nous contractes són temporals. Segons els sindicats, aquesta dada no representa una “recuperació real” del mercat laboral, explica la secretària general d’USOC, Maria Recuero, per tant, “no estem sortint de la crisi”.

7. Subjectes a l’estacionalitat

El número d’aturats s’ha incrementat en el sector serveis, sobretot a Girona i a Tarragona, on s’ha acabat la temporada turística. El Black Friday, el Cyber Monday o la campanya de Nadal tampoc ajuden al novembre a crear ocupació a Catalunya, perquè aquest any s’han cobert els serveis amb el mateix personal. A la resta de l’Estat, però, sí ha caigut la desocupació en el sector serveis.