El drama dels refugiats ha sigut un dels problemes socials que aquest any més ha sacsejat el món, i de fet, encara ho està fent, ja que la crisi no s'ha aturat. Aquesta és la realitat que ha volgut premiar el World Press Photo d'aquest 2015, que avui ha donat a conèixer el seu guanyador. És Warren Richardson, un fotògraf australià que va viatjar fins a l'est d'Europa per captar aquesta realitat.

La instantània va ser presa a la frontera entre Sèrbia i Hongria, la nit del 28 d'agost de l'any passat, i mostra com un pare intenta que el seu nadó passi a l'altra banda de la frontera.

WPP

Richardson explica que per fer la fotografia va acampar "amb els refugiats durant cinc dies a la frontera", eren un grup d'unes 200 persones. Aquella nit van estar més de cinc hores intentant escapar de la policia. Va ser aleshores, cap a les 3 de la matinada, quan aquesta família va intentar passar la tanca, i també quan ell va fer la fotografia. La raó per la qual la instantània surt moguda és a causa de la foscor de la nit, i de la impossibilitat d'usar el flaix per no ser descoberts pels policies. Richardson reconeix que si l'hagués usat "els hauria entregat".

Gairebé 60 anys de fotoperiodisme

Aquesta és la 59a edició d'un dels majors reconeixements pels fotoperiodistes i també un de les més coneguts pel públic. En l'exhibició de les fotos premiades hi passen cada any més de tres milions i mig de persones a tot el món. La primera mostra de les fotos d'enguany es farà a Amsterdam, lloc on va ser neixer la fundació, el 16 d'abril d'aquest any. A Barcelona, però, encara trigarà a arribar. L'any passat va fer-ho al novembre, tot i que per aquest 2016, encara no hi ha les dates marcades.

Les premiades d'altres anys

Aquestes són algunes de les guanyadores d'altres edicions del World Press Photo:

 

Entre les més destacades hi ha la del 1981, que relata el cop d'estat del 23F al congrés dels Diputats de Madrid, la coneguda imatge de l'home que es va quedar dret davant d'un tanc a la Xina, o la que mostra la pobresa més extrema i salvatge d'Uganda.