L'Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) ha denunciat aquest dimecres que l'Ajuntament de Borriana (País Valencià) ha donat de baixa la subscripció a les cinc revistes vetades el passat juliol. Després que el consistori demanés la retirada de la Biblioteca Municipal dels exemplars d'Enderrock, Cavall Fort, Camacuc, El Temps i Llengua Nacional, ara l'APPEC ha afirmat que l'alcalde de Borriana, Jorge Monferrer, ha comunicat la baixa a les publicacions. Per això, l'entitat ha demanat una resposta conjunta per fer front als "embats" contra les revistes en català. "La censura de les publicacions en la llengua pròpia és un atac a la cultura, a la llengua i a la llibertat d’expressió", han apuntat.

Segons ha explicat l'APPEC, les cinc revistes han rebut aquest dimecres un ofici d'alcaldia on s'exposa la voluntat del consistori de "no renovar" i "donar de baixa la subscripció" a la revista en el moment que caduqui l'abonament actual. En el comunicat, han recordat que el passat octubre l'entitat va posar en marxa la campanya 'Més fortes que la censura' per fomentar les subscripcions a les revistes en català, conjuntament amb el Govern, Plataforma per la Llengua i la Federació Llull.

El mes de juny passat la polèmica va esclatar a Borriana després que el regidor de Cultura, Jesús Albiol (Vox), va intentar personalment retirar les revistes en català de la biblioteca municipal. Tot i no aconseguir-ho va prometre que el 2024 ja no es podrien consultar perquè la subscripció, que finalitza aquest desembre, no es renovaria. I l’amenaça finalment s’ha executat.  A través de les xarxes socials, Albiol va dir que la mesura es justificava perquè l’Ajuntament de Borriana no està disposat a continuar “promovent el separatisme català amb els diners” dels ciutadans de la localitat. “No som catalans de segona, som valencians i espanyols de primera”, deia.

 

 

Un veto al català que va generar protestes

La situació que es va produir a Borriana va desencadenar una onada de protestes i indignació per part d’entitats culturals a favor de la llengua catalana. Aquest episodi arribava poc després de les eleccions municipals, uns comicis que va obrir la veda a coalicions de PP i Vox a molts ajuntaments i comunitats autònomes amb una agenda d’atacs al català sota el braç.