L'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició ha dedicat el seu homenatge anual a l'escriptor Manuel Vázquez Montalbán. I ha decidit fer-ho al Camp Nou, ja que Montalbán era un culé "de cap a peus", i la festa s'ha volgut fer amb les menges i els vins que Montalbán havia lloat a les seves novel·les. No hi podia faltar la cua de bou que Manolo menjava amb fruïció a Casa Leopoldo, ni l'arròs de tardor, ni un caneló... Tot acompanyat dels vins i licors que ell havia lloat a les seves novel·les, i que bevia el seu personatge favorit, el detectiu Pepe Carvalho: el còctel de cava, un blanc del Roine, un oporto de 12 anys, una ratafia d'Olot, un negre Remelluri de La Bastida, i, com no, un Brut Nature Torelló, que podria correpondre's a l'ampolla amb la que maten a un dels personatges a Los pájaros de Bangkok. En l'homenatge hi han estat presents nombroses personalitats del món de la gastronomia, així com la consellera de Presidència, Elsa Artadi, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó. el Molt Honorable Artur Mas, la vídua de l'escriptor, Anna Sallés, i el cantautor Raimon. El menú ha estat elaborat per Oriol Rovira, del restaurant Els Casals, de Sagàs, i el maridatge dels vins ha anat a càrrec de Quim Vila, de Vila Viniteca.

Mendoza academia catalana de nutrició

Foto: Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició.

L'home que va dur la taula a la literatura

L'Acadèmia havia reconegut, en edicions anteriors, al gastrònom Néstor Luján i al cuiner i divulgador de la cuina Ignasi Doménech. Carles Vilarrubí, president de l'Acadèmia de Gastronomia, ha afirmat que en aquesta edició havien volgut reconèixer Vázquez Montalbán, perquè a través del seu personatge Pepe Carvalho, el detectiu gastrònom, va portar la bona taula a les biblioteques de tot el país. I va fer-ho no només a través dels seus notables articles gastronòmics, sinó també a través de la novel·la negra, amb el que va assolir una difusió insospitada.

Un glossador excepcional

L'Acadèmia ha encarregat la glossa del guanyador a l'escriptor Eduardo Mendoza, amic personal de Montalbán, que ha fet un discurs emotiu, en què s'ha referit al Manolo més proper. Ha iniciat el seu discurs tot afirmant què és fàcil recordar a Vázquez Montalbán assegut a una taula, "perquè era un home a qui li agradava menjar", i ha destacat que "quan alguna cosa li agradava, la gaudia a fons". Mendoza, ha afirmat que per a Montalbán, la gastronomia era, també, un espai carregat d'ideologia, perquè a l'hora de menjar, "tot és igualtat, fraternitat i llibertat". El glossador ha volgut destacar el paper de Montalbán com a precursor en el camp de la gastronomia literària, tot apuntant que tradicionalment els detectius de novel·la negra eren individus que menjaven de peu a llocs llardosos i que es limitaven a prendre un whisky a la seva trista llar abans d'anar a dormir (amb l'excepció de Maigret). En canvi, per a Mendoza, "Montalbán va crear un detectiu amb el que es podia identificar", tot i que explica que al cap d'uns anys "no li feia cap gràcia" que l'identifiquessin amb Carvalho.

El Montalbán no tan gastrònom

Mendoza, malgrat tot, ha volgut matisar que és difícil considerar a Montalbán com a gastrònom, i ha destacat que en un temps on els gastrònoms coneixien molts restaurants i pocs cuiners, per a Manolo, el cuiner era un amic. Segons Mendoza, per al seu col·lega difunt, "Ser gastrònom no volia dir formar part d'un club", sinó que reivindicava el menjar "com a part de la cultura popular". I, en realitat, confessa que no sap què en pensaria Montalbán del món actual on el menjar s'ha convertit en una moda. Al autor d'El laberinto de la aceitunas, malgrat tot, li va quedar una assignatura pendent: "Diuen que Vázquez Montalbán era un gran cuiner, però a mi mai no em va donar de menjar", s'ha lamentat.

L'homenatge de la consellera

Elsa Artadi, consellera de Presidència, ha tancat l'acte tot reconeixent que és una "autèntica malalta de conèixer restaurants nous, menges noves i experiències noves". És per això que ha volgut retre un homenatge especial a la figura de Vázquez Montalbán. A més a més, ha fet una reflexió sobre la cuina catalana: "Hem conquerit el món, amb una cuina moderna, innovadora... Hem aconseguit molt, però tenim molt a fer". I com a assignatura pendent, ha remarcat que "hem de veure com aprofitar les nostres arrels i projectar-nos cap al futur".

El gastrònom més negre

Manuel Vázquez Montalbán (Barcelona, 1939 - Bangkok, 2003) va ser un escriptor, periodista i activista que va obtenir nombrosos guardons locals i internacionals. La seva major aportació a la gastronomia va arribar, sobre tot, a través del seu personatge Pepe Carvalho, un detectiu privat hedonista que va protagonitzar 24 de les novel·les negres de Montalbán, entre les quals les més clàssiques, com Los pájaros de Bangkok, Tatuaje, Asesinato en el Comité Central Los mares del Sur. Algunes d'aquestes obres, fins i tot serien portades al cinema, el que faria encara Carvalho més popular. Però, a més a més, Montalbán va dedicar-se també a la literatura purament gastronòmica, amb títols com L'art de menjar a Catalunya, La Boqueria: la catedral dels sentits Les meves receptes de cuina catalana...