Els arqueòlegs del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) porten vuit campanyes estudiant un vaixell anglès que duia subministraments per a les tropes britàniques en la guerra del Francès i que es va enfonsar el 1813 a Deltebre. Gustau Vivar, director del CASC, ha informat que s'han realitzat prop de 5.000 fotografies del derelicte, i que aquestes permetran divulgar els coneixements obtinguts.

Fotografia en 3D

Un dels objectius d'aquesta gran col·lecció de fotografies és elaborar una gran imatge en 3D que permeti als profans aproximar-se a la realitat d'una excavació arqueològica submarina. Com que el vaixell es va cobrint de sorra per parts, en funció dels corrents, la fotografia en 3D és l'única forma d'aconseguir una imatge de conjunt del vaixell. La nau estudiada és un buc mercant, de 35 metres de llarg i 6 d'amplada, dedicat a donar suport a l'armada, duent material de guerra.

Objectes

El vaixell va ser abandonat ràpidament, i per això els arqueòlegs han pogut treure a la superfície nombrosos objectes. Alguns d'ells estan relacionats amb la guerra: armes, barrils de pólvora, bales de plom, un canó de bronze, pedres fogueres... D'altres són objectes relacionats amb la navegació: el timó, l'àncora... Però també hi ha molts elements relacionats amb la vida quotidiana dels mariners i dels soldats: hi ha ampolles de cervesa i vi, botons... Gràcies a tots aquests materials s'ha pogut establir com era la vida a bord d'aquest vaixell.

Ofensiva fracassada

El vaixell que s'ha excavat va ser descobert el 2008, al davant de l'illa de Buda, pel pescador Carlos Somolinos, a uns set metres de profunditat.  Els arqueòlegs van aconseguir documentar que es tractava d'un dels 18 vaixells aliats que van embarrancar al Delta de l'Ebre a causa d'una llevantada el 20 de juny de 1813. Els vaixells tornaven d'un setge fracassat al port de Tarragona, sota el comandament del tinent general anglès John Murray, i es dirigien a Alacant. Quinze dels vaixells van aconseguir sortir del Delta, els altres cinc, amb la seva càrrega, van anar-se'n al fons.

Sense nom

El derelicte localitzat és anomenat ara per ara "Deltebre I", perquè se'n desconeix el nom real. A través de la documentació, se sap que podria tractar-se del Magnum Bonum, de l'Alfred, del Southampton, del Harlequin o de l'Albion. Els arqueòlegs del CASC tenen previst viatjar als arxius londinencs per intentar investigar, a través de la documentació, quin era el nom de la nau. Els arqueòlegs no tenen previst extreure les restes del vaixell: reposaran per sempre al davant de l'illa de Buda, cobertes per una capa de sorra.