La Universitat Catalana d’Estiu (UCE) s’ha marcat dos grans objectius de cara l’edició d’aquest 2017: d’una banda, reflectir el moment polític que viu Catalunya, amb el referèndum del proper 1 d’octubre i promocionar un enfortiment de la relació dels territoris que conformen els Països Catalans.

L'esdeveniment aquest any tindrà lloc entre el 17 i el 23 d'agost a la població nord-catalana de Prada, al Conflent.

Així ho ha explicat en una roda de premsa aquest matí el president de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros, i del president de l'equip rector de l'UCE, Jordi Casassas. A l’acte, també hi ha participat Joan Maluquer, el secretari de l’equip rector de l’organització.

El procés, omnipresent

L’edició d’enguany pretendrà recollir el llegat autonòmic de Catalunya i estudiar les seves possibilitats de futur com a Estat independent. Per això, tenen prevista una important representació de l’independentisme polític. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha estat convidat per a obrir la setmana universitària i, per la seva banda, també hi assistirà la consellera de Governació, Meritxell Borràs, que presidirà la cloenda.

Els actes tractaran qüestions tan diverses com el 125è aniversari de les Bases de Manresa i les problemàtiques davant l'estreta relació entre política i justícia, tot amb el mateix rerefons: les incògnites sobre el futur polític de Catalunya.

D'altra banda, la organitzacions civils del sobiranisme també hi assistiran. Els presidents d’Òmnium i de l’ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, protagonitzaran el seu propi acte, centrat en el paper de les entitats en el procés sobiranista.

Fomentar els Països Catalans

Un altre dels objectius de la nova edició serà fomentar els vincles entre els territoris de parla catalana, els Països Catalans. Des de l'UCE, consideren que aquesta premissa va molt lligada amb el procés polític català. "Volem que aquesta idea sigui cada cop més important", ha explicat Casassas.

És més, segons el president de l'equip rector, en el supòsit que Catalunya esdevingui un Estat independent, l'esdeveniment serà el principal nexe que mantindrà "els lligams" d'aquests territoris. Si no culmina el procés, ha ironitzat amb el fet d'"haver de tornar a l'exili".

500 alumnes

Joan Maluquer ha estat l'encarregat d'atorgar les dades sobre el pressupost d'enguany, així com les xifres de capacitat d'estudiants.

Els comptes se situen en 355.000 euros, una xifra que s'ajusta, segons Maluquer, a un context d'austeritat. No obstant això, hi podran participar entre 400 i 500 alumnes, a més de 250 professors, que podran participar en 465 hores d'activitats.