El director Ventura Pons presenta Universal i faraonaun documental en el que repassa la història de tres personatges mítics de la cultura catalana: Pepe Rubianes, Ocaña i el Gato Pérez. Tres individus que van arribar a Catalunya de molt joves, que van incorporar-se a la cultura catalana, que van fer coses absolutament trencadores i que, tots tres, van morir prematurament. Tres personatges que permeten una aproximació inaudita a una cultura catalana que és molt menys monolítica del que alguns creuen. Tres personatges que, segons Ventura Pons, van contribuir a que Barcelona fos Universal i faraona. D'aquí en surt el títol de la pel·lícula.

Des de la proximitat

Ocaña, Gato Pérez i Pepe Rubianes van ser, òbviament, tres subversius, tres individus que, d'una forma o altra, van revolucionar la cultura, la música, la sexualitat, el teatre, la política... Tres individus amb trajectòries molt personals que van arribar a generar grans polèmiques i que van despertar grans animadversions, però que alhora, el temps a ajudat a reubicar en el lloc que mereixen en la cultura catalana. Per a seguir la seva trajectòria, Ventura Pons recorre a fragments d'altres documentals seus i, sobretot, interroga a la gent que va conèixer bé aquests tres "homenots". En el cas d'Ocaña recorre a una llarga conversa entre el seu germà bessó i Ignasi Millet, que havia conegut Ocaña de jove. En el cas de Gato Pérez, es basa principalment en una llarga conversa entre Jaume Sisa i Carles Flavià, dos vells amics del Gato, al mític bar Raval. I també busca un punt emotiu amb l'entrevista a les dues filles grans del Gato Pérez, que apareixen acompanyades del seu nét. I el científic Jaume Josa dedica unes breus però emotives imatges a l'amic perdut.

UNIVERSAL I FARAONA FOTO 6

Jaume Sisa i Carles Flavià parlen del Gato Pérez.

Rubianes segons Rubianes

Mentre que el Gato sembla ser que va ser un gran amic dels seus amics, Pepe Rubianes tenia fama de ser un gran solitari. Potser per això, Ventura Pons recorre als vídeos dels seus viatges per l'Àfrica (que havia guardat la seva germana) per tal de reconstruir la seva personalitat en alguns dels moments més feliços de la seva vida. No són escenes gravades al teatre, però Rubianes no perd mai la teatralitat. Costa, en realitat, saber on acaba la persona i on comença l'actor, fins i tot en aquest Rubianes perdut en safaris o en ciutats al peu del Mont Kenya. Ventura Pons empra d'altres materials heterogenis per descriure els tres personatges i la seva obra: fotos de la vida d'Ocaña, un concert en honor al Gato Pérez amb la participació de Moncho, Los Manolos i Benjamín Escoriza, un vídeo molt especial de Rubianes com a caçador de bolets...

UNIVERSAL I FARAONA ventura pons films rambla

Ocaña: Foto: Els Films de la Rambla.

Ocaña, escàndols i molt més

José Pérez Ocaña, conegut a seques com a "Ocaña" va néixer el 1947 a Cantillana (Sevilla). De molt jove es va declarar homosexual. Es va dedicar a pintor de parets i el 1971 va fugir del poble i es va instal·lar a Barcelona, on esdevindria un personatge molt popular, sobretot pels seus escàndols de connotacions sexuals. Va morir el 1983, als 36 anys, al seu poble, en incendiar-se la disfressa de sol que portava, feta amb paper. Ocaña sentia una gran fascinació per la cultura popular, i especialment per la religiositat popular. Impressiona, a Universal i faraona, veure'l vestit de dona cantant una saeta al pas d'una processó a escasses passes de Santa Maria del Mar. A Ocaña se'l coneix molt pels seus escàndols (com quan sortia vestit de dona i ensenyava el cul a les Rambles, en plena transició), i una mica menys per les seves pintures naïf, amb imatges sobre la vida gay i la tradició. Però més enllà d'això, el documental ens mostra altres cares d'Ocaña: la del transgressor genial, la del cronista dels perdedors de la ciutat, la de l'autor d'un quadre de La Moreneta (exposat al Museu de Montserrat) o la del ciutadà compromés que va pintar en un llenç l'execució de Txiki.

gato perez alba films

El Gato Pérez. Foto: Els Films de la Rambla.

Adolescent a Barcelona

Xavier Patricio Pérez Álvarez (Buenos Aires, 1951 – Caldes de Montbui, 1990), conegut com el Gato Pérez, va arribar a Barcelona amb 15 anys i ben aviat va decidir instal·lar-se a Catalunya. Va tenir relació amb diferents músics que actuaven al Zeleste i amb músics catalans com Serrat o Sisa, però estilísticament feia coses molt diferents. El Gato Pérez es va iniciar a la rumba al poc temps d'arribar a Catalunya, en contacte amb els gitanos de Gràcia. En els seus discs va combinar el català i el castellà, i és autor de temes mítics com Gitanitos y morenos, Rumba dels 60, El Ventilador o La rumba de Barcelona. Als 30 anys ja va començar a tenir greus problemes de salut. Moriria amb tan sols 39 anys.

Pepe Rubianes wikipedia

Pepe Rubianes. Foto: Wikimedia

Nascut a Galícia

Pepe Rubianes es definia com un "actor galaico-català: galaic perquè vaig nàixer a Galícia encara que quasi mai he viscut allà i català perquè sempre he viscut a Catalunya encara que mai he nascut aquí". De fet, havia nascut el 1947 a Vilagarcía de Arousa, però aviat es va instal·lar a Catalunya. Es va fer molt famós pels seus monòlegs i per les seves dots de mim. Però, sobretot, pel seu àcid sentit de l'humor. Havia col·laborat amb Dagoll Dagom, amb Els Joglars i amb d'altres grups teatrals, però el gran èxit el va tenir en solitari amb obres com Ño... En resumidas cuentas. Els seus espectacles donarien la volta al món. Va morir el 2009, als 61 anys, d'un càncer de pulmó.