He anat a veure Top Gun: Maverick i gairebé vomito. No perquè la pel·lícula, seqüela d'un dels grans blockbusters de la dècada dels vuitanta, sigui dolenta, que també, sinó perquè l'he vista en una sala de cinema 4D. Una experiència immersiva, diuen. Una tortura que hauria d'estar estipulada a la Carta Universal dels Drets Humans, dic.  

Un horror, un malson

Veure una pel·lícula en 4D no consisteix a posar-te cap mena d'ulleres ni binocles. Veure una pel·lícula en 4D consisteix en una butaca que es belluga amb cada embranzida de l'acció. I si a la pantalla plou, cau aigua del sostre. I si neva, efectivament, cau neu. I si bufa el vent, dels laterals dels seients irrompen ràfegues d'aire. Només falta que si hi ha cap escena de baralles, d'alguna banda de la sala aparegui un braç que et clavi un cop de puny. O una cama que t'etzibi una cosa a l'entrecuix. Un horror. Un malson.

Veure una pel·lícula en 4D consisteix en una butaca que es belluga amb cada embranzida de l'acció. I si a la pantalla plou, cau aigua del sostre. I si neva, efectivament, cau neu

Crispetes i fisioterapeuta

Més que anar al cinema, veure una pel·li en 4D ha estat com un viatge de dues hores i dos quarts dins del tren de l'Estampida de Port Aventura. El primer quart d'hora fa gràcia. Als 45 minuts, si encara no has sortit disparat tres fileres més endavant, reses perquè algú s'apiadi de tu i la resta d'espectadors i irrompi a la sala de projeccions per aturar la cinta.

Si dit això encara voleu viure l'experiència 4D, prepareu la butxaca, perquè al preu de l'entrada, la beguda i les crispetes, haureu de sumar la visita que haureu de fer aquella mateixa tarda al fisioterapeuta o l'osteòpata. Jo he sortit amb una torticoli i una contractura d'esquena de la mida d'una pilota de tenis que encara ara, 24 hores després, persisteixen a torturar-me.

Top Gun Maverick

Conduint sense casc 

-Top Gun: Maverick és millor que l'original. Però les xupes amb parxes d'aviador i les Ray-Ban Aviator molen més a la cinta de 1986. 

-La Kawasaki Ninja que condueix Pete "Maverick" Mitchell aka Tom Cruise, també és més guapa la de 1986 que la de 2022.

-Per cert,  Pete "Maverick" Mitchell aka Tom Cruise, es passa tota la pel·li conduint una moto de gran cilindrada sense portar casc. M'he estat informant i als Estats Units és obligatori portar casc conduint moto a tot el país tret d'Illinois i Iowa. Si tenim en compte que l'acció transcorre en un indret amb platja, fet que descarta tota possibilitat que sigui Illinois i Iowa, Pete "Maverick" Mitchell aka Tom Cruise, està cometent una infracció i les autoritats pertinents l'haurien de multar.

Tom Cruise, l’últim samurai del cinema al cinema

-Top Gun: Maverick és un plagi d'El club dels poetes morts, còpia descarada i gens dissimulada. Molt especialment en l'escena en què Pete "Maverick" Mitchell aka Tom Cruise, tira a la brossa davant dels seus deixebles el manual de pilotatge, un totxo de dimensions considerables, de l'avió F-18.

top gun 2 maverick tom cruise jennifer connelly
Tom Cruise i Jennifer Connelly en moto i sense casc i ningú no els multa

-Diuen que Tom Cruise va demorar el rodatge un any perquè volia aprendre a pilotar un F-18 i rodar ell mateix les escenes a l'aire. Hahahahahahahahaha... Hahahahahahahahaha... Hahahahahahahahaha... Hahahahahahahahaha... Ni de cooooooooonya. 

-Tom Cruise té 60 tacos, i com Brad Pitt en l'escena del terrat a Érase un vez en... Hollywood, ha volgut aprofitar una de les últimes oportunitats que li ha brindat el cinema per mostrar que és un sugar (grand)daddy, Partidet de futbol americà a la platja, samarreta fora i a evidenciar que està més catxes que el 99% de la població mundial. 

-Tom Cruise té 60 tacos, però (si no li fan un primer pla curtíssim) el paio es conserva com si tingués... 40. Deu ser un dels beneficis de menjar placentes?

-A la pel·li, Pete "Maverick" Mitchell aka Tom Cruise han d'atacar una fàbrica d'armament nuclear que el gran enemic dels Estats Units està a punt de posar en funcionament. Curiosament, en cap moment se cita ni es mostren símbols que indiquin quin país és: Rússia, Corea del Nord, la Xina, Burundi, Suïsa...? Coses de la geopolítica internacional. I, una vegada més, gràcies Estats Units, per salvar el món. 

-Tom "Iceman" Kazansky aka Val Kilmer és Déu

-Top Gun: Maverick és la millor pel·lícula de les pitjors pel·lícules de la temporada. Una molt bona pel·lícula dolenta, d'aquelles carregades de clixés, que per moments supera l'original. Aneu a veure-la, però no en format 4D
​El motiu pel qual Tom Cruise fa pel·lícules d'acció