El Teatre Nacional de Catalunya (TNC), enguany, aposta per guanyar audiències de fora del Barcelona amb la iniciativa "El TNC surt de gira", amb la que les grans produccions pròpies del Teatre Nacional giraran pel territori. L'objectiu del projecte, segons la consellera de Cultura, Àngela Vilallonga, que ha presentat el projecte, és que realment el TNC sigui "el teatre de tots". Els espectacles que passaran per diferents punts del territori són dos de les grans produccions: La Rambla de les Floristesde Josep Maria de Sagarra, i una adaptació teatral de Solitud, de Víctor Català.

BOLADERAS RmblaFloristes

La Rambla de les Floristes. Foto: White Horse / TNC.

Les xifres

La Generalitat finançarà amb 540.000 euros aquest projecte, i amb això es permetrà d'oferir les produccions del TNC amb un preu assumible als ajuntaments del territori. De moment hi ha 31 funcions confirmades a 26 poblacions del Principat i a una de Mallorca (Manacor). Hi ha grans poblacions con Lleida, Badalona, Tarragona o Sabadell, però també hi ha localitats molt més petites, com Tordera, Sant Andreu de la Barca o Llinars del Vallès.

Teatre per tot el territori

La consellera ha destacat que aquesta iniciativa només és possible gràcies a que Catalunya té una xarxa de teatres molt important i que per això "tantes localitats han pogut sumar-se a aquesta iniciativa". En els teatres que tenien més capacitat i un escenari de majors dimensions, s'hi portarà La Rambla de les Floristes. Als espais més petits s'hi representarà Solitud. Àngels Ponsa, directora general d'Acció Territorial de Cultura, ha explicat que aquesta iniciativa es complementa amb un altre projecte de lectura de teatre als grups de lectura de les biblioteques. Dins del projecte "El TNC surt de gira" també s'han reservat entrades per a la gent amb dificultats, per tal de garantir que el teatre arribi a tothom. Xavier Albertí, director del TNC, ha afirmat que aquest projecte tenia el seu precedent en les iniciatives de difusió de les obres amb els Teatres en Xarxa i que afortunadament possibilita consolidar la voluntat del TNC de tenir presència a tot el país. I s'ha ofert a col·laborar amb tots els teatres del país: "Useu-me en tot allò que vulgueu", ha demanat.

Dues obres clau

Xavier Albertí ha explicat que La Rambla de les Floristes és una obra excepcional d'un autor de tant prestigi com Josep Maria de Sagarra. Es tracta d'una obra amb música i cançons, destinada a un públic molt ampli, que reflecteix molt bé les inquietuds polítiques de la Catalunya de l'època en una obra que manté la seva vigència. Solitud entra dins la línia de promoció d'autores femenines que propugna el TNC. Xavier Albertí ha reivindicat el valor i l'actualitat de les "Fascinants truculències de Víctor Català", una autora que sembla que s'està tornant a valorar.

El TNC amb els presos

La consellera ha anunciat, també, que a l'estrena de La Rambla de les Floristes, que inaugura temporada al TNC, s'hi convidarà als familiars dels presos polítics i dels exiliats. Per altra banda, la consellera ha apuntat que el departament que dirigeix té la voluntat de gastar tota la despesa programada del seu departament, "que no quedi un euro a la caixa". Ha anunciat  que reclama "més diners per a la cultura" i que lluitarà perquè els pressupostos de la Generalitat atorguin més recursos per al món cultural.