L'associació Caçations fa 6 anys que defensa que el tió de Nadal hauria de ser proclamat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Enguany han iniciat una recollida de firmes a change.org per aconseguir suports a la seva petició.

Els impulsors d'aquesta petició consideren que el tió és, "probablement l'ésser màgic més viu de tot el món", perquè centenars de milers de troncs seran alimentats per cagar regals i llaminadures. Afegeixen que el tió només existeix a la cultura catalana i que, per això, hauria de gaudir d'especial protecció.

Fira de Santa Llúcia Tió Nadal Enfo CC3.0 Viquipèdia

Foto: Enfo.

Els promotors de la petició asseguren que el tió, després de rebre estomacades any rere any, mereixeria ara una compensació, i aquesta podria ser el reconeixement internacional que li donaria ser inclós al llistat del Patrimoni Immaterial de la UNESCO. Hi ha diverses tradicions catalanes que ja han estat reconegudes internacionalment: els castellers, la Patum de Berga i les Falles del Pirineu. Hi ha d'altres tradicions dels Països Catalans que també s'han inclós al llistat: el Misteri d'Elx, el Tribunal de les Aigües valencià, les falles, les festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí i el cant de la Sibil·la mallorquí.

Caçations és la iniciativa que impulsa aquesta recollida de signatures. La promou Llorenç Vallès, qui apunta que "el Tió de Nadal és una expressió cultural única que reflecteix aspectes de la nostra identitat cultural i social i que van molt més enllà del fet escatològic de fer cagar un tros de llenya”. Apunta que la tradició reforça els valors familiars, però també el respecte per la natura. Caçations també organitza, anualment, amagades massives de tions als boscos de Catalunya.

 

Foto de portada: Slastic.