Gatets que parlen, balls encomanadissos, receptes de cuina estranyes o històries sobre amors més tòxics que beure’s un got de lleixiu. La immensitat de vídeos i tendències que trobem a TikTok és una bogeria i la màgia de l’algoritme fa que cadascú vegi a la seva pantalla contingut relacionat amb els seus gustos. Entre bromes pesades i cançons repetides mil vegades, hi ha qui ha trobat a les xarxes un espai on donar a conèixer allò que fa: són els artistes de TikTok. I no, molts no són artistes clàssics. 

Ilustracion unsplash mona miller

Il·lustració en aquarel·les (Mona Miller / Unsplash)

La quantitat d’usuaris que té la xarxa és tan gran que totes les tendències estranyes tenen el seu propi públic. Els artistes creen la seva comunitat, amb la qual intercanvien idees i crítiques. És habitual veure’ls responent a haters que els diuen que allò que fan és fals: "Ho has imprès", "Pots esborrar una mica el dibuix per saber que és de veritat?", "Això no ho has fet tu". Donen explicacions a desconeguts, demostren que allò que fan és real i, amb això, guanyen seguidors i aplaudiments. Dins l’apartat de comentaris es creen petites batalles entre els qui defensen els artistes i els qui els ataquen.

L'art de fer precioses coses absurdes

Si alguna cosa caracteritza les persones de la generació de TikTok, és la capacitat de mostrar-se tal com són, i de ser friquis de les seves coses sense cap mena de pudor. I aquí és on surten coses que, de tan absurdes que són, es converteixen en magnífiques. 

Si ets un millennial que ha crescut amb Pokémon, t’agradarà aquest vídeo. És una carta qualsevol d’un Charmander com les que canviaves a l’hora del pati, però a poc a poc es converteix en una il·lustració sencera.

@sumipaints

what if i reposted this with different music..oh wait #somisunderstood #perfectlanding #fyp #pokemon #art #painting #charmander #pokemoncard #paint

♬ Pokemon DPP Lake Theme - SipsCo

Transformació de la postal de Pokémon (@sumipaints)

Els gamers artistes també han trobat el seu lloc a la xarxa de moda i alguns ho han fet a través del pixelart, una tècnica que ha guanyat adeptes amb el temps. Consisteix a pintar quadradets per crear després una obra més gran. Minecraft, el videojoc per excel·lència dels cubs, s’ha convertit en el llenç ideal per a artistes que creen obres impressionants.

@minecraftpixelart_123

So I made Jim Halpert #Theoffice #minecraft #fyp #pixelart

♬ The Office - The Hyphenate

Jim Halpert, de la sèrie 'The Office', fet amb pixelart (@minecraftpixelart_123)

Moltes vegades els artistes creen, de manera altruista, obres que els demanen els seus seguidors als comentaris. "Escriu el meu nom amb lletres boniques", "Dibuixa’m una foto de la meva neboda" o "Dibuixa la meva actriu preferida", són algunes de les peticions. I com que l’art és a tot arreu i es pot fer a tot arreu, per què no fer-lo en gomes d’esborrar?

@nataliacremadess

Responder a @_marfercas04_ #foryou #parati #fyp #covidad #zendaya #euphoria

♬ Still Don't Know My Name - Labrinth

Retrat fet sobre gomes d'esborrar (@nataliacreamadess)

Els artistes clàssics i TikTok

Ser un artista clàssic a TikTok també és possible. A la xarxa hi ha moltíssims vídeos de persones que tot just comencen demanant "porfi, queda’t a veure el vídeo fins al final" o processos d'il·lustracions que no veus completes fins a l’últim segon. Però també serveix com a eina per aprendre i compartir coneixements. Hi ha usuaris dedicats a fer tutorials, ensenyar-te a pintar en directe, a explicar-te com pots dibuixar coses senzilles o a donar-te consells imprescindibles per convertir-te en un crac de les aquarel·les. Alguns, fins i tot molt relaxants.

@chrisbreier

Let's see if I can color match my way out of a paper bag #acrylics #art #painting #colormixing #artist #acrylicpaintingtutorial

♬ Calm - Peder B. Helland

I, entre els milers de vídeos fets amb el nou llenguatge de TikTok, trobem els artistes plàstics més convencionals. Aquells que mostren les seves il·lustracions pas a pas, ja sigui pintant animals espectaculars, dibuixant les esglésies i catedrals d’arreu o fent retrats que podries encarregar perfectament per fer un regal d’aniversari a la teva germana.

@marielaluisart

Responder a @gesiam89 Página 1/128 ~ Burgos ❤️ #fy #fyp #parati #viral #tiktokart #tiktokartist #art #ink #españa

♬ Welcome Home, Son - Remastered - Radical Face

T’agraden aquests vídeos? No pateixis, mira’n quatre de seguits i l’algoritme no te’ls deixarà d’ensenyar. I, si te’n canses, sempre pots buscar vídeos de gossets jugant a la neu, que sempre agraden.