Tik Tok és una de les aplicacions més descarregades a escala global amb més de 500 milions d'usuaris en tot el món. Aquesta màquina de vídeos virals ha sigut el passatemps de molts joves durant els mesos de confinament i una de les plataformes que més influeixen en el dia a dia dels millennials i la generació Z catalans. Però, quin pes té realment el català i la cultura catalana a Tik Tok? La xarxa s'ha inundat d'aquests famosos vídeos de menys d'un minut on els joves del nostre país parodien temes d'actualitat o juguen amb la nostra estimada llengua amb l'etiqueta #catala. Avui us en volem presentar un grapat d'ells perquè gaudiu de la realitat millennial catalana i us llanceu a la piscina si és que encara no ho heu fet.

El primer usuari del qual podríem parlar és en Miki Nuñez (mikinunez_). Aquest "ex triunfito" que després de passar per l'acadèmia d'OT i Eurovisió ha desfet els cors de molts de nosaltres i ha començat a forjar-se una bona carrera musical. Ens agradi més o menys la seva música, jo personalment no en sóc un gran fan, el seu "savoir-faire", el seu humor i la seva cara de no haver trencat mai un plat ens fa sentir empatia cap a ell. 

@mikinunez_

Corregeix els barbarismes. ##barbarismes ##catala

♬ sonido original - mikinunez_

No sé vosaltres, però jo em vaig enganxar a aquest filtre d'Instagram. Podem demanar alguna cosa millor que una cara bonica corregint barbarismes en català? Xerinola és una paraula que potser feia més d'una dècada que no sentia, i si ho feia ni tan sols me n'adonava.

Un altre filtre que em va captivar és aquell on has d'endevinar quina és la comarca catalana que es posa en vermell. Crec que he perdut molt de temps fent stories amb aquest filtre, però en defensa meva diré que en molts dels casos estava tirat al sofà sense saber ben bé que fer. L'usuari long_lixue és, en paraules literals, "el teu xinès català de confiança". Els seus hilarants vídeos han fet pixar-se de riure a més d'un i tot i algun error, ens ha fet veure que memoritzar-se totes les comarques catalanes a l'escola i mantenir-les al cap durant tota la vida no és tan fàcil com sembla.

@long_lixue

Comarques de Catalunya challenge @andiefs23 ##estiktokat

♬ New Super Mario Bros. Wii (Ground Theme) - Tony Brattoli

Un altra realitat que viuen els joves del nostre país és aquest concepte nihilista i distòpic característic dels temps postmoderns. Com ja defenen cada setmana la Clàudia Rius, la Paula Carreras, l'Ofèlia Carbonell i la Rita Roig al seu meravellós podcast, tots som gent de merda; i Tik Tok és un reflex gràfic i graciós d'això, com ens demostra gemmetaladivina. La tiktoker es defineix com la que tradueix trends i cançons al català d'entre altres.

@gemmetaladivina

no es una song però si un trend!!😂 etiqueteu-me si l’utilitzeu!##ovellanegra ##catalunya ##catala ##estiktokat ##tiktokat ##tv3 ##fyp ##original ##tiktok

♬ sonido original - gemmetaladivina

Però si parlem del que realment vol dir ser un jove català avui dia, la Juliana Canet (julianacanet) té la resposta. Ella diu que no sap fer tiktoks però en aquest vídeo fa una bona radiografia del que vol dir ser un autèntic catalanet. Siguem sincers, qui no ha tingut un somni eròtic amb en Jordi Pujol?

@julianacanet

ets un autèntic catalanet? ##catalan ##catala ##tiktokcatala

♬ original sound - julianawhatclean

Però qui realment guanyaria un concurs de catalanetes són les professores de les escoles i instituts del nostre país. Les imitacions que en Raúl (raulroco_) ha fet des de Palamós a les seves xarxes socials han fet que aparegués fins i tot al Planta Baixa de TV3. Sentint a aquesta professora d'institut creada per ell més d'un ens hem traslladat als nostres anys d'adolescència quan havíem de suportar a una tutora o professora realment infumable que no ens deixava beure aigua, anar al lavabo o sortir a buscar llibres a la taquilla del passadís.

@raulroco_

Puc beure aigua? 😂😂😂 Mencionarme si utilizais mi audio IG: @rocononsense ##foryou ##fyp ##parati ##dúo

♬ sonido original - raulroco_

Les referències televisives són també tot un món a Tik Tok i com ja ens ha avisat la Juliana, per ser un autèntic catalanet cal ser fan de Plats Bruts. La Laia Moratilla (laiamoratilla) no podria estar-ne més d'acord i ens regala aquesta versió de la mítica escena on en López i en Ramon visiten la platja de la Barceloneta per lluir tanga davant de les xicotes i buscar-ne una per a festejar. 

@laiamoratilla

like si t’agrada Plats Bruts!!😍 quan era peque a la platja cantava aquest temazo😂 ##platsbruts ##catala ##catalunya ##mood ##tiktokcatala ##català ##fyp

♬ original sound - platsbruts_

I és clar, les referències al 3XL no podien fer-se esperar. Els que som millennials i poder algú més jove va passar gran part dels seus anys d'adolescència mirant aquest canal, si us plau Vicent Sanchis, fes que torni el 3XL. Un dels dibuixos que més recordo són les Espies de Veritat, concretament el personatge de la Clover. Aquesta pàmfila de cabells rossos no era pas tan ruca com creiem. Això sí, a l'hora d'esquiar o fer qualsevol activitat tenia ben clar quines eren les seves preferències, tal com ens recorda en Noe Hands (hxn.ds).

@hxn.ds

vull dir.. la Clover no menteix ##fyp ##parati ##peratu ##tiktokcat ##catala

♬ original sound - hxn.ds

Més enllà de les bromes

El fet és que com moltes altres aplicacions, Tik Tok ha creat influencers que s'han fet famosos o coneguts entre els joves del país. Molts d'ells han creat algun dels anomenats reptes virals o mems que han inundat les xarxes. És precisament la seva visibilitat entre els joves la que fa que sovint tinguin una veu propera cap a la generació X i els millennials catalans. En aquest context, el president Quim Torra ha volgut publicar un vídeo a xarxes on diferents tik tokers catalans ens avisen que el virus de la COVID-19 no ha desaparegut i que cal no abaixar la guàrdia.