Un compte d’Instagram comparteix il·lustracions sobre la ciutat de Barcelona com si fossin les icòniques portades de The New Yorker, parlem de The Barcelonian: la revista sobre la ciutat que en realitat no existeix.

Il·lustracions que parlen del confinament, de desnonaments, de cultura popular catalana o de repartidors de Glovo en un paisatge barceloní són algunes de les portades d’aquesta revista. Però, a part de ser boniques, reivindicatives i perfectes per compartir als stories i que els teus seguidors vegin que estàs en contra dels desnonaments, estimes el Gat d'en Botero del Raval o trobes a faltar l'Apolo, d’on surten aquestes portades?

The Barcelonian CRISTINA  LOSANTOS

Portada del mes de novembre il·lustrada per Cristina Losantos

Homenatge a Barcelona

Luisa Vera és una il·lustradora alacantina que va viure durant molt de temps a Nova York i ara ja fa 20 anys que viu a Barcelona. Durant el confinament va fer la primera portada: ella, al terrat de casa seva llegint The New Yorker amb la ciutat de fons, va afegir-hi la capçalera amb el títol modificat i va crear The Barcelonian.

 The Barcelonian LUISA VERA

La primera portada de The Barcelonian, il·lustrada per Luisa Vera

Era un homenatge a les dues ciutats que l’han acollit, partint d’una de les icones de la ciutat estatunidenca i afegint-hi l’essència de Barcelona. Després d’això va crear-ne d’altres sobre detalls del confinament i del desconfinament i va proposar a altres companys il·lustradors que fessin la seva portada, només per diversió. 

Va ser llavors quan alguns amics li van fer veure que hi havia projectes molt semblants en altres ciutats del món. The Parisianer és el més famós, fa anys que crea portades amb l’estil de la revista novaiorquesa, organitza exposicions, publica un llibre anual amb les portades i té una botiga en línia. Xangai, Tòquio, Mont-real o Milà també tenen el seu The New Yorker local. 

Un projecte de referència de la il·lustració a Barcelona

Vera va pensar que aquest podia ser el futur del seu projecte que ara, com descriu ella, es troba en un estat embrionari: “Cal finançament per poder organitzar una exposició, fer un llibre i obrir una botiga en línia per vendre les obres i, a partir d’aquí, amb els guanys poder seguir amb el projecte”. 

Ara mateix hi participen il·lustradors coneguts per donar-hi més difusió, però la idea de Vera és contactar amb escoles d’art i disseny per poder convertir The Barcelonian en un projecte de referència de la il·lustració a Barcelona que doni oportunitats i visibilitat als artistes emergents que tinguin relació amb la ciutat i amb Catalunya.

The Barcelonian MARTIN ELFMAN

Una de les portades de desembre il·lustrada per Martin Elfman

Més de trenta il·lustradors i il·lustradores han creat portades de The Barcelonian. Oscar Julve, Olga Capdevila, Àfrica Fanlo, Joan Negrescolor o Cristina Losantos són alguns d’ells i la idea de Vera és que la llista segueixi creixent. Es publiquen dues portades setmanalment i el paper de Vera vindria a ser el de directora d’art: “Jo dono tota la llibertat del món als artistes, el que sí que passa és que últimament estem començant a repetir conceptes o paisatges, així que m’asseguro que, en el cas que es repeteixin, la visió que se li dona sigui diferent”. 

Portada del mes de gener sobre els desnonaments il·lustrada per Joan Negrescolor

The Barcelonian té també un vessant reivindicatiu que s'ha format partir de la manera com veuen els artistes la ciutat i seguint aquesta línia, durant el mes de març, només es publicaran portades fetes per il·lustradores “per mostrar la ciutat de Barcelona com un ens femení”, explica Vera.