El Teatre-Auditori de Sant Cugat és un equipament municipal, que reconeix "no jugar a la primera divisió dels espectacles catalans", però que té molta ambició i que, de tant en tant, ofereix funcions de primer nivell. El proper dia 25 de setembre arribarà al seu 25è aniversari, i ho fa amb un balanç molt positiu. La temporada 2017/18 es va tancar amb 111.800 espectadors a la programació pròpia, a la que caldria afegir-li 37.115 persones que van assistir als actes organitzats per agents externs. Van cobrir un 81% d'ocupació en les 101 funcions de la temporada estable, el que suposa un molt bon balanç, especialment en relació amb els altres equipaments de la seva categoria. La direcció del Teatre-Auditori valora especialment el fet que aquest s'hagi convertit en un equipament de referència, arrelat a Sant Cugat, però capaç de captar públic de Barcelona i de tot el Vallès. La clau, una oferta molt diversificada. Tot i que no pot produir espectacles, per manca de recursos, sovint programa una sola funció d'alguns grans espectacles. En aquesta temporada s'han fet 83 espectacles de molts tipus: òpera, dansa, teatre música moderna, música clàssica, circ... El preu mig pagat per les entrades no arriba als 20 €, perquè s'intenta oferir descomptes per garantir que algú pugui entrar a preu econòmic.

200 Escutura de Pep Codó, Teatre Auditori de Sant Cugat enfo wikipedia

Escultura de Pep Codó a l'Auditori de Sant Cugat. Foto: Enfo.

Desafiament: trobar nous públics

El programa per a aquest aniversari és senzill: "Volem que la gent que no hagi vingut en aquests 25 anys hi vingui ara", explica Pep Tugues, director del Teatre-Auditori, qui confessa que se sent decebut pel fet que hi hagi gent de Sant Cugat que encara no hagi trepitjat mai l'equipament. Per intentar evitar-ho, promouen una programació escolar, que prioritza les escoles de la localitat i dels seus voltants. Per captar al públic barceloní, reaci a sortir de la seva ciutat, s'ha arribat a un acord amb els Ferrocarrils de la Generalitat perquè sempre que hi hagi espectacle hi hagi tren de tornada a Barcelona, per tal que tots els assistents puguin tornar fàcilment. I recorden que l'Auditori té un gran aparcament al davant, per la qual cosa és molt fàcil arribar-hi en cotxe. Malgrat tot, per ara, el 65% dels espectadors, en conjunt, procedeixen de la pròpia ciutat de Sant Cugat. De fet, a aquesta localitat vallesana hi viuen molts actors, i el Teatre-Auditori intenta prioritzar espectacles interpretats per ells. I per tal de garantir que es puguin representar espectacles de tot tipus, la sala s'adapta a les diferents necessitats: el seu aforament pot passar de 912 a 200 butaques. Ha aconseguit fidelitzar un públic molt devot mitjançant el sistema d'abonaments. I per obrir-se a nous tipus de públic, ha consolidat festivals com el Petits Camaleons, per a nens; o el Festival Nacional de Poesia, creat amb la Institució de les Lletres Catalanes.

La festa dels 25

Per commemorar el quart de segle, el Teatre-Auditori ha programat una setmana d'actes especials, del 25 al 30 de setembre i també la publicació del llibre Les mil i una nits, d'Eduard Jener, consagrat a la commemoració. El dimarts 25 es presentarà aquesta obra, i un grup d'actors i actrius de Sant Cugat llegiran un text de Gerald Fannon sobre el Teatre-Auditori (d'una durada de 25 minuts, òbviament). El dimecres 26 se celebrarà la festa dels 25 anys, amb l'actuació de Guillem Albà & La Marabunta, amb Carlos Núñez, Brodas Bros i el Mag Lari com a convidats. El dijous 27 serà el torn de les entitats de cultura popular i tradicional de Sant Cugat, que col·laboraran en un concert de Carlos Núñez. El dia 29, a diferents espais de l'equipament, hi haurà l'estrena de 4 obres de teatre, elaborades per gent de Sant Cugat. Totes tindran una durada de 25 minuts. La celebració dels 25 anys acabarà el diumenge 30 amb l'espectacle Un tret al cap, de Pau Miró, l'obra teatral que inaugura la temporada 2018/2019.

Hits Tricicle David Ruano

Hits, de El Tricicle. Foto: David Ruano.

Avançament del 2018/19

Amb la idea que la festa és important, però que "sense una bona programació no hi ha commemoració", el Teatre Auditori ja ha anunciat alguns dels espectacles que es podran veure la temporada 2018/2019. Entre ells hi figuraran obres de teatre com La bona persona de Sezuan, de Bertold Brecht; La importància de ser Frank, d'Oscar Wilde o Escape Room, de Joel Joan i Hèctor Claramunt. També hi haurà una peculiar versió del Carmina Burana a càrrec de La Fura dels Baus.  A la programació d'òpera s'hi podrà veure L'elisir d'amore, de Donizetti i La Bohème de Giacomo Puccini. En l'àmbit de la música, Pau Donés tancarà la gira del 50 palos, justament a Sant Cugat. En el marc del festival de poesia hi haurà un espectacle amb textos de Maria Mercè Marçal. En clau d'humor es presentarà l'espectacle de comiat del Tricicle, Hits, i hi haurà una proposta de rock en família: Descubriendo a AC/DC. Les entrades anticipades i els abonaments ja són a la venda.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat