L'escultora i artista contemporània Susana Solano torna a Barcelona 25 anys més tard. Ho fa amb la mostra Anònims als Espais Volart de la Fundació Vila Casas, que podràs visitar fins al 14 de juliol. L'exposició reuneix una cinquantena d'obres i compendia 40 anys de la seva carrera artística. Concretament, Anònims presenta escultures de gran format (algunes d'inèdites), fotografies i obres sobre paper.

Fins al 14 de juliol, pots visitar l'exposició Anònims de Susana Solano als Espais Volart de la Fundació Vila Casas

Les escultures de Solano no tenen un sentit tancat. No obstant això, sí que poden evocar aspectes de l’arquitectura industrial com ara contenidors, gàbies i cel·les. No trobaràs cap element que simbolitzi els humans, però la seva presència hi és implícita o insinuada, com en l’escala que presenten les obres.

Segons l'arquitecta Marta Llorente, “l’art de Susana Solano és difícil perquè la resposta que ens ofereix és la que cada mirada hi podrà trobar, i aquest exercici exigeix temps i passió, capacitat d’espera, ingenuïtat suficient, una mena de puresa de l’esperit. [...] Val la pena que ens hi quedem i permetem que hi sorgeixi el camp extens d’associacions, perquè aquesta és la llibertat que l’artista ens ha donat”.

El puente, 1986 © Borja Ballbe
Fotografia de l'obra 'El puente' de Susana Solano / Foto: Borja Ballbe

Amb el seu art, Solano elimina l'ideal de puresa del minimalisme, aquell que planteja que l'art no ha de tenir un significat i el que realment té importància són les seves característiques físiques. Enrique Juncosa comenta que “les seves obres exploren diferents qüestions entre les quals hi ha la solitud, el silenci, l’angoixa, el trauma, el confinament, l’equilibri i la simetria, el descans o el joc, per dir-ne alguns. També hi apareix, de vegades, un cert sentit de l’humor contingut, tant en alguns títols, com en les seves referències".

La mostra Anònims reuneix una cinquantena d'obres i compendia 40 anys de la seva carrera artística

Anònims, doncs, reuneix una cinquantena d’obres que permeten fer un recorregut per la trajectòria artística de Susana Solano a través d’escultures de gran format, algunes ben conegudes i d’altres inèdites, fotografies, alguna obra sobre paper i escultures de petit format.

© Borja Ballbe Memoria Verguenza tomada
Foto: Borja Ballbe 

Susana Solano, una carrera plena d'èxits

Susana Solano (Barcelona, 1946) és una de les artistes més destacades de la brillant generació d'artistes que es va aflorar amb la fi de la dictadura a Espanya. L'artista barcelonina va aconseguir un gran reconeixement internacional als anys vuitanta i noranta.

El 1985 va guanyar l'Henry Moore Grand Prix de l'Otsukushigahara Open Air Museum de Tòquio. Poc temps després, va participar en els certàmens més prestigiosos del món, com la documenta de Kassel (1987 i 1992); la XIX Biennal de Són Paulo (1987); el Skulptur Projekte Münster a Münster (1987); la Biennale de Venècia (el 1988 i 1993); o el Carnegie International de Pittsburgh (1988).

És en les dècades dels vuitanta i noranta que aconsegueix consolidar-se internacionalment amb grans mostres en museus com la Whitechapel Art Gallery (Londres), el San Francisco Museum of Modern Art (CA, EUA), l'Hirshhorn Museum and Sculpture Garden (Washington DC) o el Palau de Velázquez (Madrid).

Si vols descobrir el gran talent de Solano, recorda que tens temps fins al 14 de juliol per visitar la seva exposició Anònims als Espais Volart de la Fundació Vila Casas.