Jens Galchiot és un escultor danès famós pel seu compromís social. El seu taller s'anomena AIDOH (les sigles d'Art en Defensa de l'Humanisme, en anglès). Galchiot sol construir grans estàtues metàl·liques i exposar-les a llocs públics. El desembre de 2002 en va inaugurar una de molt especial, de 3,5 metres d'alt: Survival of the Fattest (La supervivència dels més grassos), que havia estat elaborada amb el seu col·lega Lars Calmar. Es tracta d'una imatge que representa a un home negre, demacrat, que carrega sobre les seves espatlles la Justícia, tremendament grassa.

Survival of the fattest Jens Galchiot wikipedia

The Survival of the Fattest exposada a la Xina. Foto: Aliencow.

Galchiot presenta aquesta escultura com una mostra de les injustícies del món i l'autocomplaença de la justícia. L'escultura porta una inscripció:

"Així parla la Justícia

(deessa occidental de la justícia).

Estic asseguda sobre un home

S'està enfonsant sota la càrrega

Jo faria qualsevol cosa per ajudar-lo

Tret de baixar de la seva esquena".

The Survival of the Fattest s'ha exposat a moltes ciutats del món, com una denúncia de les injustícies imperants entre el Nord i el Sud. Ha passat per Atenes, pel Fòrum de Transport Sostenible de Scània, per Hong Kong, per Vejle... Fins i tot va ser exposada a pocs metres de la cèlebre Sireneta d'Andersen, a Copenhaguen.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat