La ciutat de Barcelona ja calenta motors per les festes de la Mercè 2022. Aquest dijous, l'Ajuntament de la capital catalana ha anunciat que la pregonera d'enguany serà la cineasta Carla Simón, coneguda per obres com Estiu 1993 o la més recent i aclamada: Alcarràs. El pregó de Simón donarà el tret de sortida el pròxim 23 de setembre al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. Simón agafa el relleu de Custodia Moreno, qui va ser l'encarregada de fer el pregó de 2021, el que va estar marcat per les protestes contra el govern municipal.

A més, aquest 2022 la ciutat convidada serà Roma, la presència de la qual es veurà impresa a la programació amb propostes musicals, cinematogràfiques i d’arts de carrer. Alessandro Mannarino, Vinicio Capossela, Rachele Andrioli, Paolo Angeli i un homenatge a la Mina posaran la banda sonora i la companyia italiana Spellbound Contemporany Ballet mostrarà dansa transalpina. El cinema italià també deixarà la seva empremta a les festes majors, ja que s'organitzaràn tres sessions de cinema a la fresca a la plaça de la Mercè. Una retrà homenatge al compositor de bandes sonores Ennio Morricone i la resta projectaran films com Roma de Federico Fellini i La grande bellezza de Paolo Sorrentino.

Un cartell, tres generacions de barcelonines

El cartell de les festes de la Mercè de 2022 ha estat creat David de las Heras, qui ha reunit a tres generacions de barcelonines en una mateixa composició sobre fons blau. A més de com una festa, l’autor entén la Mercè "com una experimentada sastressa que sap cosir i recosir vides dels barcelonins. Unint una generació amb l’anterior i la següent". Heras no tanca les interpretacions als espectadors: "Potser retrata tres generacions de barcelonines unides per la Mercè, però, l’altra banda, potser mostra una mateixa persona confrontada amb totes les Mercès de la seva vida, amb cadascuna de les etapes vitals que ha travessat", ha declarat segon recull. 

En el cartell, les figures de les barcelonines s'alcen sobre els elements i les construccions més emblemàtiques de Barcelona alçant-se al seu voltant. El treball es completa amb una revisió i recuperació d’algunes tipografies que han aparegut als cartells de la Mercè.

Expansió de la Mercè

Després de les limitacions per la pandèmia, es recuperaran escenaris i se'n posaran de nous. Els espais que es recuperaran són alguns com la Platja del Bogatell amb l’escenari Mediterràniament de Damm, l’Avinguda Maria Cristina o la Rambla del Raval. A més, per primer cop hi haurà espais a Zona Universitària, el Parc de l’Aqüeducte, Ciutat Meridiana i la Ronda de Sant Antoni amb l’escenari Terra i Gust dedicat a l’alimentació sostenible.