L'Ateneu de Nou Barris s'ha consolidat com un lloc de cita obligada per als amants del circ, a Barcelona. Aquest any, el Circ d'Hivern arriba a la seva 22ª edició. Aquest any, l'espectacle porta per títol Soterrani Còsmic. La proposta reuneix dalt de l’escenari cinc artistes: Pia Nielsen, Jorge Albuerne, Toni Gutiérrez i Asvin López (tots ells de La Fem Fatal) i Pablo Molina. Oferiran una intersecció de disciplines entre el circ, el teatre i el moviment. Firmen la direcció de l’espectacle David Climent i Pablo Molinero de loscorderos·sc. Soterrani Còsmic s’emmarca en el concepte de circ bastard, derivat del teatre bastard que treballen loscorderos·sc. Es tracta d'una proposta fora dels espais de confort, contemporània i sorprenent.

Un fosc món de mentides

La historia de Soterrani còsmic se situa en un soterrani on conviuen cinc germans orfes. Allà han creat una petita reproducció del que és una societat, amb les seves lleis, espiritualitat, cultura, tradicions... El germà gran exerceix de cap de família, culpa l’exterior de la desaparició dels seus pares, el considera un món perillós. La seva mare, filòsofa, i el seu pare, físic, van intentar educar-los en la llibertat i la creativitat. Ell ha intentat seguir amb aquesta educació, però només tenia deu anys quan els seus pares van desaparèixer, així que la seva manera de viure és molt peculiar.

circ d'hivern marta garcia 2017

Missió impossible

Intenta mantenir els seus germans constantment ocupats, sap què és el que els agrada, els dóna comeses que els motiven, els fa sentir part d’alguna cosa important, ser útils. Els fa gaudir d’una sensació de llibertat, que encara que falsa, s’assembla molt a la llibertat real. A mesura que els seus germans creixen, cada vegada li resulta més complicat mantenir la mentida. En l'espectacle es combinen tècniques i disciplines escèniques diferents, ja sigui teatre textual, d’objectes, dansa, acrobàcia, tècnica de clown… i circ, trencant les fronteres entre les unes i les altres.

circ d'hivern Marta Garcia

Els grans èxits del Circ d'Hivern

Des de l’any 2005, l’Ateneu Popular 9barris distribueix les seves produccions, amb èxit notable. Circus Klezmer, espectacle de la 9a edició del Circ d’Hivern, ha realitzat després de la seva estada a l’Ateneu més de 200 actuacions a Catalunya, la resta d’Europa i a nivell internacional. Rodó, espectacle de la 10ª edició del Circ d’Hivern, va rebre el Premi Nacional de Circ 2006. El Circ de Sara, espectacle de l’11a edició del Circ d’Hivern de 2006, ha rebut el Premi San Miguel al Millor Muntatge en Sala de l’edició 2006 del Festival de Tàrrega. Limbus, 14è Circ d’Hivern, va ser als XVI Premis Butaca i als Premis de Circ de Catalunya. Circumstàncies, 15è Circ d’Hivern ha rebut el premi a la millor direcció (Ricardo Gallardo) i al millor número de circ (Cia. Balagans) dels Premis de Circ de Catalunya organitzats per la revista Zirkólika. I Maravillas, 16è Circ d’Hivern va rebre el 2013 la menció especial del Jurat a FETEN 2013.