Avec un sourire, la révolution!, un documental sobre el referèndum de l'1 d'octubre realitzat pel director quebequès Alexandre Chartrand arriba als cinemes del Quebec l'1 de febrer. Aquesta pel·lícula combina imatges sobre el referèndum i els dies que el van precedir amb entrevistes a Carles Puigdemont, Mireia Boya, Sergi López, Jordi Cuixart, Quim Arrufat i molts ciutadans anònims. I també amb Lluís Llach, un músic pel que el director sent tant admiració que li ha manllevat el títol d'una de les seves cançons.

Chartrand, que parla perfectament el català per les seves repetides estades a Catalunya, se sent molt identificat amb el sobiranisme català, com ha explicat en una entrevista al diari quebequès Le Devoir. El cineasta confessa, malgrat tot, que al referèndum d'independència del Quebec del 1995 va votar que no, i que ara se'n penedeix. De fet, fa anys ja va fer un documental, Le peuple interdit (El poble prohibit) sobre les votacions catalanes del 9-N.

avec un souire la révolution! cartell

Chartrand explica que li hauria agradat fer una pel·lícula sobre la recerca de les urnes, perseguides per la policia i amagades amb enginy pels militants independentistes. Però, sobretot allò que admira Chartrand és el "coratge exemplar" dels votants en el dia de la votació. Ell va ser-hi, en primera línia, i va poder captar imatges de la brutalitat policial en unes jornades que, reconeix, van estar plenes de tensió i de dificultats.