De la mà de Marc Pons, historiador i articulista d'ElNacional.cat, els membres del Club El Nacional van resseguir el passat divendres els punts més emblemàtics del Call jueu de Barcelona. En una visita reservada a vint persones i que va començar a la Plaça Sant Josep Oriol, durant més de dues hores els socis assistents van conèixer i descobrir de ben a prop la fascinant petjada jueva a la capital catalana i, sobretot, la importància del Call durant els segles XII i XIII. 

DSC 011

Sabíeu que l'expedició de Pere El Gran a Sicília i la conseqüent expansió de la Corona d'Aragó a la Mediterrània va ser finançada amb diners dels banquers jueus catalans? Sabíeu que durant la pesta negra del sXIII la comunitat jueva, emparada per la seva pulcritud amb la higiene corporal, va presentar molta menys mortalitat? Sabíeu que la primera casa habitada de la ciutat és la Casa Adret, ubicada a l'antic carrer Sant Domènec i que des del 2017 porta el nom del primer propietari de la finca, Salomó ben Adret? 

DSC 010

Després de visitar la Sinagoga, de recórrer els carrerons del Call i de descobrir a fons la Casa Adret, la visita va acabar amb una magnífica degustació de reposteria sefardita i vi kosher. Així doncs, després de dues hores resseguint les empremptes històriques de la cultura jueva a Barcelona, els membres del Club van poder maridar vi kosher del Montsant amb les fixuelas, un pastís d'origen sefardí que normalment es menja abans del dejuni del Purim.

DSC 017

La visita va ser la primera activitat organitzada pel Club El Nacional aquest 2020, abans de la conferència de José Antich el proper dimecres 29 a Vic o de la visita la setmana vinent a la Cooperativa de Gandesa. El Club El Nacional és un espai de confluència de tots aquells que confien en nosaltres, ens estimulen amb els seus elogis i les seves crítiques i amb qui compartim una visió de Catalunya. Si encara no n'ets soci/a, pots apuntar-t'hi aquí

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat