Ni 20.000 especies de abejas ni Cerrar los ojos: la candidata a representar Espanya a la propera edició dels Premis Oscar és La societat de la neu, que competirà per estar oficialment nominada en la categoria de millor pel·lícula internacional. La proposta del català J.A. Bayona ha estat la preferida de l'Academia de Cine espanyola per presentar-se als guardons més importants de la indústria del cinema, que enguany se celebraran el proper 10 de març al Dolby Theatre de Los Ángeles. Aquesta candidatura no és una nominació oficial als guardons de Hollywood: encara s’haurà d’esperar fins el 21 de desembre per saber si la pel·lícula ambientada en l'accident dels Andes l'any 1972 entra en la preselecció de les 15 produccions internacionals aspirants als Oscars 2024, i el 23 de gener per conèixer si és una de les afortunades que acaba sent nominada a l’estatueta en la seva 96a edició.

📺 La sociedad de la nieve: on veure la pel·lícula espanyola candidata als Oscar 2024
 

🎦 On veure els Oscars 2024 en directe: horari i on veure per televisió
 

La societat de la neu explica la història real del vol 571 de la Fuerza Aérea Uruguaya en què viatjava un equip de rugby cap a Xile. L'avió va tenir un accident i va estavellar-se al cor dels Andes. Només van sobreviure 29 dels seus 45 passatgers, que van quedar atrapats en una de les zones més hostils del planeta durant 72 dies. Només van aconseguir sortir-ne amb vida un total de 16. La pel·lícula està basada en el llibre homònim de Pablo Vierci, i ha passat per davant de les altres dues propostes que optaven a ser candidates: la coproducció catalana 20.000 especies de abejas, d'Estibaliz Urresola, i Cerrar los ojos, de Víctor Erice.

16900261456861

La producció de Bayona ha comptat amb més de 140 jornades de rodatge, i ha estat el retorn a rodar en castellà del cineasta en 15 anys, concretament des de L'orfenat. "Va ser durant el procés de documentació per a Lo imposible quan vaig descobrir La sociedad de la nieve, la fascinant crònica que Pablo Vierci fa de la tragèdia dels Andes", rememorava temps enrere el director. "Més de deu anys després, la meva fascinació per la novel·la es manté intacta i soc feliç d'afrontar el repte que tinc per davant: explicar un dels esdeveniments més recordats del segle XX, amb tota la complexitat que implica un relat que dona tanta rellevància als supervivents com a aquells que mai no van tornar de la muntanya". Juntament amb Suècia, Espanya és un dels països que més guardons s’ha endut com a pel·lícula internacional. Concretament, quatre films han aconseguit el preuat premi: Volver a empezar (José Luiz Garci), Belle Époque (Fernando Trueba), Todo sobre mi madre (Pedro Almodóvar) i Mar Adentro (Alejandro Amenábar).

Alcarràs va quedar-se a les portes

L’any passat, la pel·lícula que aspirava a competir per endur-se l’Oscar a millor pel·lícula internacional va ser Alcarràs, la joia costumista de Carla Simón que va endur-se el primer Os d'Or català a la Berlinale. La pel·lícula ja no va aconseguir passar el tall de la shortlist —els 15 films aspirants a la nominació—, quedant així ja directament exclosa de la selecció oficial de 5 nominats. No obstant això, va ser la gran vencedora dels Premis Gaudí de l'any passat, tot i anar-se'n amb les mans buides dels Goya.