La cursa per als Goya 2024 ja ha començat i no hi ha hagut massa sorpreses: La societat de la neu de J.A. Bayona, i la coproducció catalana 20.000 especies de abejas, d'Estíbaliz Urresola, són les favorites en la pròxima edició dels Premis Goya amb 15 i 13 nominacions respectivament. Segueix de prop Cerrar los ojos, l'última pel·lícula de Víctor Erice, amb 11 nominacions. Aquestes tres títols, juntament amb Saben aquell, de David Trueba —10 candidatures—, i Un amor, d'Isabel Coixet —8 nominacions—, competeixen a millor pel·lícula. Així ho ha comunicat l'Acadèmia en una lectura pública que ha comptat amb els actors Luis Tosar i Anna Castillo, ambdós nominats a un guardó l'any passat. La festa del cinema espanyol se celebrarà el proper 10 de febrer a Valladolid, en una gala presentada pels Javis —Javier Calvo i Javier Ambrossi— i Ana Belén.

🔎 'La societat de la neu' arrasa als Goya de la protesta contra els abusos sexuals
 

🏆 Guanyadors dels Goya 2024: tota la llista de pel·lícules i artistes
 

Les dues pel·lícules amb més nominacions són dos dels films que porten ressonant fa setmanes a les llistes, així com en les gales de premis. La societat de la neu és la candidata d'Espanya per competir als Oscars 2024 —a falta que passi el primer tall i la shortlist per convertir-se oficialment en nominada als premis de Hollywood— narrant la història real del vol 571 de la Força Aèria Uruguaiana en què viatjava un equip de rugbi cap a Xile. L'avió va tenir un accident i es va estavellar al cor dels Andes, i només van sobreviure 29 dels seus 45 passatgers, que van quedar atrapats en una de les zones més hostils del planeta durant 72 dies. Per la seva part, 20.000 especies de abejas va donar el tret de sortida amb una estrena a la secció oficial de la Berlinale que li va donar l'Os de plata a millor interpretació a Sofía Otero per donar vida a un nen en procés de transició. De fet, és l'opera prima amb més nominacions en tota la història dels premis de l'Acadèmia.

SABEN AQUELL deliver 0568 quimvives V 4669

El talent català també s'ha deixat veure en les candidatures interpretatives. Enric Auquer i David Verdaguer competiran per emportar-se el Goya a millor actor protagonista per portar a la gran pantalla la història real d'Antoni Benaiges i Eugenio. Encara que ambdós ja disposen d'un capgròs per actor revelació i de repartiment, seria la primera vegada que aconsegueixen la candidatura interpretativa d'or, malgrat que per a Verdaguer aquesta és la seva quarta nominació i la segona en l'esmentada categoria. Competiran al costat de Manolo Solo (Cerrar los ojos), Alberto Ammann (Upon entry) i Hovik Keuchkerian (Un amor). Laia Costa repeteix nominació per segon any consecutiu i després d'endur-se el premi per Cinco lobitos. La victòria se la disputa amb Carolina Yuste, una de les preferides per alçar-se amb el guardó per interpretar Conchita, dona del còmic Eugenio. A la llista se li sumen les actrius Patricia López Arnaiz (20.000 especies de abejas), María Vázquez (Matria) i Malena Alterio (Que nadie duerma), que ha conquerit la crítica amb un paper allunyat de la comèdia.

Més enllà de la interpretació, on realment ha arrasat la pel·lícula de Bayona és en les categories tècniques, amb empremta en la gran majoria d'elles: direcció de fotografia, so, muntatge, efectes especials o direcció de producció, així com maquillatge i perruqueria, música original, disseny de vestuari o direcció d'art. En la millor direcció es preveu una batalla de titans, amb noms més que rellevants del cinema espanyol i internacional. Bayona es mesurarà amb Isabel Coixet, David Trueba i Víctor Erice, tots ells pesos pesants, i amb la inesperada irrupció d'Elena Martín, que ha trepitjat fort en la temporada cinèfila amb el seu Creatura. Malgrat dirigir una de les pel·lícules més nominades de l'edició, Estibaliz Urresola ha entrat a la millor direcció novell, una categoria també molt renyida, en la qual també hi ha Itsaso Arana (Las chicas están bien), Álvaro Gago (Matria), Alejandro Marín (Te estoy amando locamente) i Juan Sebastián Vásquez i Alejandro Rojas (Upon Entry). Aquest últim títol és una de les sorpreses de la temporada, després d'entrar als premis Forqué a millor pel·lícula.

Els acadèmics han escollit entre 201 pel·lícules, de les quals 69 eren òperes primes, mentre que en la passada edició n'hi va haver 50. La ciutat de Valladolid serà l'encarregada d'acollir la 38a edició dels Premis dissabte 10 de febrer de 2024, i serà la setena ocasió en què els Goya se celebrin fora de Madrid; Barcelona va acollir la cerimònia de 2000, Màlaga les de 2020 i 2021, Sevilla les de 2019 i 2023, i València la de 2022. De moment, l'únic Goya de Honor és per al director de fotografia, restaurador i investigador fílmic Juan Mariné "per la seva sencera dedicació al cinema durant més de vuitanta anys de trajectòria i els seus esforços en la feina de la conservació i la restauració fílmica".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!