L'actriu basca Sofía Otero ha guanyat aquest dissabte l'Os de Plata de la Berlinale a millor interpretació protagonista pel seu paper a la pel·lícula '20.000 especies de abejas', una coproducció basca i catalana. La jove actriu, de només 9 anys, ha rebut el reconeixement del jurat del Festival Internacional de Cinema de Berlín, format per la catalana Carla Simón i presidit per l'actriu nord-americana Kristen Stewart, per la seva interpretació a l'òpera prima d'Estíbaliz Urresola.

La jove actriu s'ha emocionat en rebre l'Os de Plata i ha agraït al jurat aquest reconeixement. "Gràcies al jurat per concedir-me aquest premi tan especial per a mi", ha afirmat en pujar a l'escenari per recollir el guardó, acompanyada de la directora de la pel·lícula. Així mateix, Otero també ha donat les gràcies a tot l'equip tècnic, a perruqueria, maquillatge, direcció, producció i a la seva família. "Als meus pares, al meu pare Fernando Otero, el millor pare del món sencer, a la meva mare, que l'estimo amb bogeria, als meus germans", ha remarcat durant el seu discurs. La protagonista de '20.000 especies de abejas' tampoc s'ha volgut oblidar dels seus avis i tietes, fet que ha fet riure al públic present al Berlinale Palast.

Sofía Otero, guanyadora de l'Os de Plata per '20.000 especies de abejas'

El jurat del Festival Internacional de Cinema de Berlín ha reconegut el paper d'Otero a la pel·lícula '20.000 especies de abejas', on encarna el personatge de la Cocó, una nena trans de vuit anys que no encaixa a les expectatives de les persones que l'envolten i no és capaç d'entendre el motiu. L'òpera prima d'Urresola explica la història d'aquesta nena que es trasllada a un poble del País Basc per visitar la seva família materna. Allà, tots insisteixen a dir-li Aitor, nom amb el qual no es reconeix. La seva mare Ane, interpretada per l'actriu Patricia López Arnaiz, es troba enmig d'una crisi professional, però també sentimental, i aprofita les seves vacances per fer aquest viatge de retrobament familiar a la seva casa materna.

Més guanyadors de la Berlinale 2023

A banda del gran protagonisme que s'ha endut Sofía Otero aquest dissabte a la 73a edició de la Berlinale, el documental 'Sur l'Adamant' també ha estat un dels grans triomfadors dels premis en coronar-se com a millor pel·lícula del festival de cinema. La producció francojaponesa ha recollit l'Os d'Or i ha agafat així el relleu d''Alcarràs' de Carla Simón. Per la seva part, la pel·lícula '20.000 especies de abejas', coproducció de la catalana Inicia Films amb participació de TV3, també ha estat reconeguda amb el premi Guild de l'associació alemanya de cinemes independents, l'AG Kino-Gilde, fora del concurs oficial.