El Consell Executiu d'ICOM-Espanya (el Comitè Espanyol del Consell Internacional d'Arxius) ha emès un comunicat criticant que s'hagin retirat les peces del monestir de Sixena del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal.

Garantir la conservació

L'ICOM-Espanya no entra en el fons de la polèmica, però afirma taxativament que, per motius de conservació, resulta imprudent treure les peces de un context i desplaçar-les, i per això es mostra "preocupada" pel fet que s'hagi ordenat el desplaçament abans no hi hagués sentència ferma.

Solidaritat amb els companys de Lleida

L'ICOM-Espanya deplora el fet que s'hagi mobilitzat la policia, de matinada, per a treure les peces del museu, tot criticant "la trista imatge" que han ofert les administracions i els centres museístics. Per altra banda, han criticat que els béns de Sixena s'hagin convertit en una bandera política i que per lògiques partidistes s'hagin menystingut els criteris museístics.

El sector dividit

L'ONG de museòlegs apunta que els sap molt greu que s'hagi creat un gran debat públic a base de qüestionar la professionalitat i la tasca habitual dels tècnics dels museus. Clouen el comunicat tot afirmant que en aquest afer "haurien de prevaldre el seny, la calma i les raons tècniques i legals, sense d'altres consideracions espúries per cap de les parts".