L'advocat de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena (Osca), Jorge Español, ha anunciat que dilluns presentarà un escrit al jutjat de primera instància número 1 d'Osca per demanar la immediata execució provisional de la sentència que obliga a traslladar a l'Aragó 97 obres del Monestir de Sixena ubicades al Museu de Lleida i al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), ja que tem que el Govern prengui mesures com ara amagar o expropiar les obres per evitar l'execució provisional de la sentència.

D’aquesta manera reacciona el consistori després que la Generalitat ha deixat clar que farà tot el possible per evitar que les peces surtin de Catalunya el 25 de juliol. Aquesta és la data que va marcar la titular del jutjat per fer l'entrega de les obres. Español considera un "desafiament" que la Generalitat no vulgui complir aquesta resolució i per això demanarà a la jutge que enviï la "força pública" al més aviat possible per endur-se les peces "sense més dilació", si pot ser el mateix dilluns.

Les institucions representades al Consorci del Museu de Lleida van mostrar aquest divendres una imatge d'unitat a favor de l'art de Sixena. El conseller Santi Vila va rebutjar el trasllat de les peces perquè no hi ha sentència ferma i va anunciar que la Generalitat ha demanat la nul·litat de la resolució provisional del jutjat d'Osca que obliga al trasllat de les obres el 25 de juliol.