Sense les aglomeracions del passeig de Gràcia, de la Rambla o de la rambla Catalunya, el Sant Jordi també se celebra a moltes altres zones de la ciutat de Barcelona. La part baixa del passeig Sant Joan, de la plaça Tetuan fins a l'Arc de Triomf és l'espai triat per les llibreries dedicades al còmic, a la literatura fantàstica i a la il·lustració infantil, i també pels llibreters del barri de Fort Pienc (tampoc hi falten els floristes, amb les seves roses, ni les paradetes d'associacions culturals i cíviques). La gent no para d'afluir, tot i que no hi ha empentes com al centre de la ciutat. També aquí els autors més coneguts concentren cues de lectors que esperen perquè els signin el seu àlbum favorit.

Sant Jordi Iván Ledesma Sergi Alcàzar

Iván Ledesma signant La vampira de Barcelona.

Àlbums sense fi

Algunes de les llibreries més conegudes de ciència ficció de Barcelona tenen aquí els seus estands, on es concentren les sagues de més èxit del gènere. També hi ha algunes de les grans llibreries i editorials de còmic catalanes, i aquí els autors se succeeixen durant tot el dia per signar les seves obres. Hi passaran des dels autors dels Vinòmics, els populars còmics breus sobre el consum de vi, fins a autors de còmics de culte, com la francesa Aurelie Herrou, la creadora d'El síndrome de Stendhal, passant per autors locals com Iván Ledesma, Miguel A. Parra i Jandro González, els autors de la novel·la gràfica La vampira de Barcelona (Norma Editorial), que retrata el cas d'Enriqueta Martí, la dona acusada de nombrosos infanticidis al Raval de principis del segle XX. Enfront, l'editorial El Cep i la Nansa presenta els seus llibres infantils com Les tres llegendes de Sant Jordi, d'Eva Sans i Montse Balada, o una obra deliciosa per a nens encara més petits, el Sant Jordi, de Glòria Fort.

sant jordi còmics pg st joan sergi alcazar

La consolidació d'una especialització

El barri del Fort Pienc aprofita així que ha anat consolidant la seva posició entre els lectors de ciència-ficció i còmic, que troben aquí no només els seus llibres favorits, sinó tot tipus d'objectes de col·leccionisme: figuretes, samarretes, polseres, clauers, peces de vestuari, jocs d'ordinador... Cada cap de setmana els joves que són afeccionats a aquest tipus de lectures es concentren prop de l'Arc de Triomf, sovint amb els seus peculiars pentinats i vestits, trets dels seus mangues i de les seves sèries favorites. Ara, per Sant Jordi també tenen el seu espai de trobada. Al passeig Sant Joan el 23 d'abril és el dia del llibre, la rosa, el còmic i els herois de novel·la fantàstica.