Sant Joan, un client misteriós i unes curioses instruccions a la Llibreria Calders. Sembla el títol del següent èxit d'un grup musical de modernets catalans, però és una història real. Ha sigut aquest dijous al matí quan la famosa botiga de Sant Antoni (Barcelona) ha sorprès els usuaris de Twitter amb un estrany anunci, sobre una persona que va visitar-los dimecres i els va explicar què fa cada any quan arriba la revetlla. És una historieta amb pocs detalls, anònima... i intrigant.

🔥 Flama del Canigó 2023 a Barcelona: Recorregut i horari per la revetlla de Sant Joan

🎇 Sant Joan 2023: 5 plans per celebrar la revetlla a Catalunya

Com dèiem, una persona va visitar la Calders aquest dimecres i va explicar el que fa cada any uns dies abans del 23 de juny: passa per una llibreria i compra un exemplar del llibre de l'escriptor francès Georges Perec La vida manual d'ús. És veritat que l'expressió correcta no seria "comprar", sinó que més aviat seria "deixar pagat". I és que heus aquí la gràcia, que la botiga rep les instruccions de regalar el llibre a un client qualsevol el mateix dia de la revetlla de Sant Joan cap a les 20.00 hores. Així ho ha tornat a fer enguany, en aquesta ocasió a la llibreria de Sant Antoni —on ja tenen l'exemplar pagat i preparat per ser regalat a qualsevol persona que hi passegi poc abans de les vuit de la tarda. Misteriós i curiós, oi?

El misteri, resolt

Fa uns anys que la revista Jot Down va resoldre el misteri en un extens reportatge, on es deixa ben clar que el dia i l'hora importen: el 23 de juny a les 20.00 hores. No té res a veure amb Sant Joan ni amb la revetlla, sinó amb el llibre i amb l'obsessió del mateix client misteriós. El seu nom és Kim Nguyen Baraldi i és fan de Perec, a qui fa un particular homenatge amb aquest regal. De fet, és un homenatge tant a l'autor com a l'últim capítol del llibre [alerta espòiler!]: quan el protagonista, Percival Bartlebooth, mor en el sofà de ca seva davant d'un trencaclosques.

La mort té lloc quan donaran les vuit de la tarda del 23 de juny del 1975. "Tots els 23 de juny, a aquesta hora, penso: acaba de morir Bartlebooth. I com a tota Barcelona s'està celebrant Sant Joan, mentalment em faig la broma que, en realitat, celebren la novel·la de Perec", va confessar Kim Nguyen a la Jot Down. Ja sabeu, res de Sant Joan: enguany celebrarem Perec!

 

Imatge principal: l'escriptor francès Georges Perec, autor de La vida manual d'ús