El Ple Municipal de Sant Feliu de Guíxols va aprovar el canvi de nom de la Rambla Antoni Vidal per La Rambla, una modificació que ja havia passat anteriorment per la Comissió del Nomenclàtor. Aquest canvi va ser proposat per Guíxols des del Carrer després que se sabés que Antoni Vidal, un ric patrici de Sant Feliu, havia estat implicat en el tràfic d'esclaus.

rambla antoni vidal google maps

Placa de la Rambla Antoni Vidal. Captura de pantalla de Google Maps.

Paradoxalment, si la localitat havia honorat Antoni Vidal (1806-1868) amb el nom d'una via pública és perquè tenia fama de benefactor de la humanitat. Antoni Vidal havia deixat de molt jove el seu Sant Feliu natal i s'havia instal·lat a Marsella. Allà s'havia dedicat al comerç internacional amb l'empresa de la seva família, Vidal Frères, i després va reinvertir part dels guanys als sectors immobiliari i financer. Va fer tants diners que va arribar a mantenir una certa amistat amb Napoleó III, qui l'anomenava "el català ric de Marsella". En vida va donar feina a molts guixolencs, ja que va encarregar la construcció d'algun dels seus vaixells a les drassanes d'aquest poble de l'Empordà. I quan va morir va deixar un quantiós llegat al seu poble natal que va servir per finançar durant molts anys l'ensenyament d'aquesta localitat i per ajudar els pobres.

Sant Feliu de Guíxols   Tanya Dedyukhina wikipedia

Sant Feliu de Guíxols. Foto: Tanya Dedyukhina.

Vidal Frères va dedicar-se principalment al comerç amb Extrem Orient, però també tenia negocis a Adén, a l'Índia, a Cuba... Antoni Vidal va enviar el seu cosí Bonaventura Mas i Calzada a l'illa de Zanzíbar, a l'Àfrica Oriental, per dedicar-se a la compra d'esclaus. Alguns d'aquests captius van ser venuts als plantadors francesos de l'illa de la Reunió. Més tard, quan els esclavistes cubans tenien problemes per trobar esclaus perquè els anglesos els havien tallat l'accés a les zones habituals de tràfic d'esclaus, Vidal Frères va començar a vendre esclaus per al mercat cubà. Els anglesos van recollir proves de la implicació de l'empresa en més de mitja dotzena d'operacions negreres, en les que van ser esclavitzades milers de persones i en van morir alguns centenars. Tot i les proves en contra seu, ni Bonaventura Mas ni Antoni Vidal van ser mai jutjats per aquests crims. Fins ara.

 

Foto de portada: Tanya Dedyukhina.