La 36 edició del Saló del Còmic de Barcelona ha tancat avui les seves portes amb un balanç d'uns 118.000 visitants, els mateixos que l'any passat, que s'han acostat als 50.000 metres quadrats del recinte de Fira de Barcelona en Montjuïc i han acollit satisfactòriament els nous espais i novetats. La directora general del Saló del Còmic, Meritxell Puig, ha fet un balanç "molt positiu" d'aquesta edició i ha destacat que "a pesar del clima plujós d'aquests dies, el públic ha omplert el recinte i dissabte es van esgotar les entrades 'en línia'".

Puig ha destacat també la bona acollida de les novetats d'aquesta edició, com l'espai Comic Kids, "que ha permès que els nens i nenes s'acostin al llenguatge i a les tècniques del còmic en companyia de les seves famílies, jugant, llegint, dibuixant i coneixent als autors", segons ha informat avui el Saló. També ha estat acollit amb interès l'espai de còmic en viu organitzat amb Dibuixos per Somriures, una iniciativa de l'Associació Creatius en Acció que té l'objectiu de recaptar donatius per als camps de refugiats.

Meritxell Puig ha subratllat igualment l'interès que han suscitat actes com la xerrada entre Francisco Ibáñez i Carlos Areces davant un auditori ple d'espectadors, o la projecció d'un avanç de la pel·lícula Superlópez de la mà del seu director, Javier Ruiz Caldera. El creador d'aquest personatge, Jan, que ha estat homenatjat al Saló amb una gran exposició dedicada a Superlópez, va protagonitzar dissabte una trobada amb els seus lectors.

Altres mostres que han atret als visitants són les dedicades a "Les revistes del 'boom' del còmic (per a adults)" i al dibuixant nord-americà Jack Kirby, amb una trentena d'originals de superherois de la factoria Marbil que va dibuixar. Un altre dels èxits d'aquesta edició ha estat l'espai Comic Pro, un lloc en el qual el Saló del Còmic de Barcelona, en col·laboració amb Acció Cultural Espanyola i l'Institut Ramon Llull, brinda una oportunitat als autors de mostrar la seva feina a editors nacionals i estrangers. Durant els quatre dies del certamen s'han presentat un total de 1014 portafolis i s'han realitzat 183 entrevistes.

La presència de la dona ha adquirit una rellevància especial en aquesta edició, tant per la quantitat d'autores convidades com dels temes abordats en conferències i taules rodones. Liv Strömquist, Dann Thomas, Kelly Sue DeConnick, Shea Fontana, Tillie Walden, Lorena Álvarez i Elisa McCausland han estat algunes de les professionals presents en el certamen. Vittorio Giardino, David Lloyd, Dave McKean, Jamie Delano, Fabrice Parme, Frank Pé, Miguel Díaz Vizoso, Ralf König, Matt Fraction, Roy Thomas, Stan Sakai, Carlos Pacheco, David Rubín, Esteban Maroto, Juan Díaz Canales, Kiko da Silva i Paco Roca han estat altres dels autors convidats.ç

El Gran Premi del Saló del Còmic d'aquest any va recaure en la historietista Laura Pérez Vernetti. Altres guardons han premiat "Pinturas de guerra", d'Ángel de la Calle (Millor Obra d'Autor Espanyol), "El arte de Charlie Chan Hock Chye. Una història de Singapur", de Sonny Liew (Millor Obra Estrangera), Ana Penyas (Autora Revelació Premi Fundació Divina Pastora) i Los diletantes (Millor Fanzine).