Rosalía ja ha estrenat el videoclip de "Despechá", enregistrat a Mallorca. És la primera cançó des del llançament de Motomami i un dels temes més populars dels concerts de la gira Motomami World Tour, de manera que està cridada a ser la cançó d'aquest estiu. El vídeo s'ha rodat al Portitxol (Palma) i ha estat dirigit pel cineasta nord-americà Mitch Ryan, que ja va treballar amb l'artista de Sant Esteve de Sesrovires (Baix Llobregat) en la filmació de "Hentai". 

La catalana ja havia oferit un petit tast del videoclip a les xarxes socials, amb un avançament de vint segons publicat aquest dimarts als seus perfils de Twitter i Instagram. Ha estat aquest dimecres que ha pujat el vídeo complet, quan passaven uns pocs minuts de les 18.00 hores. S'hi veu una platja de Palma plena de gent, amb Rosalía cantant els primers acords de "Despechá". L'artista pren el sol tombada en un munt de bosses de gel, amb uns texans curts i un sostenidor vermell. Al seu voltant, els nens juguen a l'aigua i els adults es refresquen a la dutxa o es venten.

L'origen de "Despechá"

Són gairebé tres minuts de cançó en els quals Rosalía salpica plans frenètics dignes de la cançó de l'estiu mentre menja i beu amb la gent, balla amb nois i noies a la sorra, es deixa disparar aigua amb pistoles de plàstic, canta "Despechá" mentre condueix una zòdiac... També es deixa decorar com una deessa del mar: moltes mans la cobreixen de petxines fins que arriba a la sorra, on juga amb nens i nenes mentre es fica dins l'aigua. Se submergeix, neda, busseja... al ritme d'aquesta nova i rítmica cançó.  El videoclip acaba amb una victòria de l'artista catalana a jocs de cartes quan es pon el sol: s'acomiada amb el capvespre a la platja. Això sí, cap rastre del ball que s'ha viralitzat aquests últims dies a les xarxes socials.

Els fans de Rosalía van escoltar per primer cop "Despechá" en el concert inaugural del Motomami World Tour, el passat 6 de juliol a Almeria (Andalusia). En la llista de cançons encara no tenia títol, tan sols s'anomenava "Mambo nueva" (pel gènere musical al qual pertany). El públic la va batejar com a "Lao a lao", en referència a un dels versos més repetits: "Lo muevo de lao a lao", que es va viralitzar per les xarxes socials. L'explosió va arribar quan la mateixa artista catalana va compartir a TikTok un avançament de 35 segons. Va ser en el concert de Madrid quan Rosalia va demanar als assistents quin títol els agradava més: "Lao a lao", com havien dit els fans; o "Despechá", com havia proposat ella. ""Despechá", veritat? A mi també m'agrada més. Queda titulada així oficialment", va sentenciar.