La revista L’Avenç deixarà de publicar-se aquest mes d'abril, segons ha anunciat el seu actual director, Josep M. Muñoz, en una entrevista al diari Ara aquest divendres. Muñoz, que ha dirigit la revista els darrers 23 anys, explica que l’emblemàtica publicació, que va aparèixer el 1977 en el marc de la Transició, abaixarà la persiana tot just arribi als quioscos el número 500. Això serà aquest mes d’abril.

Entre les raons que Muñoz al·lega per deixar de publicar la revista hi ha el fet que no disposen de suports institucionals ni privats. Així mateix, també lamenta que s’ha produït una reducció progressiva en el nombre de subscriptors. Actualment, en té 1.200 i molts d’aquests són biblioteques. Aquest context converteix el projecte en inviable, segons afirma en l’entrevista, on revela que ell i la copropietària de la revista, Núria Iceta, han trucat a diverses portes, però els intents de trobar una solució i salvar el projecte han resultat infructuosos.

La pàgina web i l'editorial de llibres es mantindran

L’objectiu dels editors és de mantenir la pàgina web i continuar editant llibres. El nucli del projecte, però, que és la revista en edició paper, desapareixerà. “La revista aturarà la seva edició amb un número extraordinari després de 46 anys de publicació pràcticament ininterrompuda”, ha declarat Muñoz.

“És una decisió que m’ha costat molt de prendre i que té un punt de traumàtica, però està meditada i obeeix a les dificultats econòmiques. No és que pleguem, sinó que les circumstàncies ens porten a plegar”, ha reblat. La revista va aparèixer a Barcelona el desembre del 1976 creada per Leandre Colomer, Carmen Isasa, Fèlix Manito i Ferran Mascarell, que s'havien conegut a la Universitat de Barcelona.

Simbòlicament, i com a acció per a divulgar la memòria històrica després de la dictadura franquista, es va optar per recuperar el mateix nom d'una capçalera històrica del país: la revista modernista L'Avenç, i com a subtítol s'hi va afegir “revista d'història dels Països Catalans”. Des del començament, el projecte va tenir com a objectiu fer difusió de la història d'una manera crítica, progressista i plural.

En l’entrevista a l’Ara, Muñoz considera que Catalunya “és un país que valora poc les institucions que té”. El director de la revista considera que L’Avenç “és una institució important” i afegeix que, més enllà d’això, “es perd un espai on fer un tipus de periodisme, un tipus de literatura i un tipus d’història diferent del que fan altres mitjans”.

Els continguts de la revista tracten majoritàriament de la història de Catalunya, molt especialment de l’època contemporània, però també n'inclouen d’història general, internacional i d’un ampli ventall de perspectives que van des de la història econòmica i política, fins a les biografies, la història de les dones, la cultura, les institucions o les mentalitats.