La desapareguda col·lecció d’art de Julio Muñoz Ramonet ha aparegut en la seva quasi totalitat un cop un operatiu de la Guàrdia Civil ha permès la recuperació de 583 quadres ocults en diversos locals i habitatges de Barcelona, Madrid i Alacant. Segons avança ‘La Vanguardia’, malgrat la importància de l’operació, encara no s’han trobat tretze de les obres de més valor. Aquesta col·lecció d’art es trobava en parador desconegut des de feia gairebé trenta anys, malgrat que el seu propietari la va llegar a la ciutat de Barcelona a la sevamort el 1991.

L’operatiu policial ha permès localitzar bona part de la col·lecció de Múñoz Ramonet -tèrbol magnat que va fer fortuna en temps de l’estraperlo i l’especulació de la corrupta Espanya franquista- en mans d’un dels seus nets.

La Fundació Muñoz Ramonet, que depèn de l’ajuntament de Barcelona i és l’hereva legal de la col·lecció, ha estat molts anys perseguint judicialment la devolució de les obres i per això existeix una causa oberta al jutjat d’instrucció 29 de la capital catalana, que és qui va emetre les ordres d’entrada i escorcoll dels habitatges i locals on han estat localitzades les obres.

Sempre segons el mitjà esmentat, en una primera fase de la investigació la Guàrdia Civil va localitzar al febrer 231 obres en dues empreses especialitzades en emmagatzematge i transport d’art a Madrid i al març es van descobrir de 352 quadres més, juntament amb escultures i tapissos en habitatges de Barcelona, Madrid i Alacant.  A més, s’ha recuperat un inventari de la col·lecció, que serà molt útil per saber l’abast de les obres recuperades i de les que falten encara.

Col·lecció de primer ordre

Entre la col·lecció recuperada s’inclouen obres de Francisco de Goya, Marià Fortuny i Ramon Casas a més de retaules gòtics i una col·lecció de miniatures pictòriques de les que no se n’havia sabut res més des que es va donar a conèixer el testament de Múñoz Ramonet. Amb tot, l’esmentada col·lecció de miniatures no haurien estat llegades a Barcelona sinó que són propietat de la localitat suïssa de Coira.

recuperacio quadres 2017 munoz ramonet acn

Presentació de les obres recuperades el 2017 / ACN

Bona part de l’art que col·leccionava Muñoz Ramonet va desaparèixer en el moment de saber-se que havia testat a favor de la ciutat de Barcelona, però amb els anys s’han recuperat alguns dels quadres, com va ser el cas de ‘L’aparició  de la Mare de Déu del Pilar’, de Goya i ‘L’Anunciació’ de El Greco, recuperats el 2017 i que ara estan dipositats al MNAC.

 

Imatge principal: Treballs de restauració de la col·lecció d'art / Fundació Julio Muñoz Ramonet