Fa alguns mesos, es va organitzar el primer sopar groc: una trobada de solidaritat amb els presos polítics, en què les menges que se serveixen són de color groc i tota la decoració és groga. Aquests tipus d'àpats (dinars, sopars i vermuts) han anat proliferant i han contribuït a subministrar fons a la caixa de resistència, on van a parar els beneficis d'aquests actes. Avui Viena Editorial ha presentat, a la Biblioteca Jaume Fuster de la plaça Lesseps El receptari groc, un receptari coordinat per Ada Parellada, que inclou receptes de destacats cuiners que han volgut col·laborar en aquesta iniciativa, i compta amb un pròleg de Jordi Cuixart. Els drets d'autor d'aquest llibre aniran a parar, també, íntegrament, a la caixa de solidaritat. La presentació ha anat a càrrec d'Ada Parellada i de Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium Cultural.

Mauri Semproniana ada parellada Sopar Groc - Carlota Camps

Ada Parellada en un sopar groc. Foto: Carlota Camps.

Màxima qualitat, al millor preu

El receptari inclou receptes realitzades durant els sopars grocs a diversos restaurants. Ada Parellada afirma que això garanteix la màxima qualitat, però a més a més, a un preu econòmic, perquè els àpats solidaris tracten de minimitzar costos per multiplicar el benefici de la caixa de resistència.  Entre els cuiners que participen en el projecte i que aporten suggerències gastronòmiques grogues hi ha professionals, però també aficionats: la mateixa Ada Parellada (de Semproniana), Àngels Guitart (de Color d'Olor de Poma de Reus), Maria Rosa Pons (de Barcelona), Carme Esquerda (del Pati Blau, de Puigverd de Lleida), Rosa Ibáñez i Montserrat Esquerda (de Sitges), Toni Vallory (d'Egg Gastronomia, de Girona) i Santi Carda i Fèlix Aranda (de Cal Blay, de Sant Sadurní d'Anoia). Les fotografies que il·lustren tots els plats són de Dani Codina.

Més enllà del pollastre al curry

Entre els plats que recull el llibre s'hi troben el pollastre al curry, els raviolis i la crema de llimona, tres clàssics de color groc. Però també hi ha plats més imaginatius: des d'un pastís de formatge i mango amb forma d'estelada, fins a un secret d'ibèric amb pols de blat de moro i salsa de safrà. El receptari està pensat amb diferents nivells de dificultats, perquè qualsevol persona pugui preparar, sigui quina sigui la seva preparació culinària, algun plat de color groc. El llibre inclou una certa diversitat de primers plats (amanida groga d'endívies amb vinagreta de cúrcuma), segons plats (com llenguadina amb salsa d'ametlles i arròs basmati) i postres (com un caneló de pinya farcit de crema).

El difícil posicionament

Ada Parellada ha recordat que hi ha hagut una forta campanya en contra dels restaurants que han impulsat els sopars grocs, amb insults, llançament d'ous... I ha afirmat que malgrat tot han sentit molt suport davant aquests atacs... Ha afegit que els sopars grocs han constituït una bona via per aconseguir que no es normalitzi la situació dels presos, especialment a mesura que es perllonga en el temps. Maria Rosa Pons, una advocada que ha organitzat algun sopar groc de forma particular i que ha participat en el receptari, en la presentació del llibre ha destacat que els sopars alleugen "el sentiment d'impotència que se sent cada dia". Marcel Mauri ha explicat que ha assistit a sopars grocs, a pobles on hi viuen 200 persones, amb 400 assistents, i que a alguns àpats grocs s'han reunit fins a 2.000 persones. El vicepresident d'Òmnium ha argumentat que en els moments són complicats, és més necessari que mai sentir-se acompanyats. Jordi Cuixart, el president d'Òmnium, en el pròleg escrit des de la presó, defineix aquest receptari com "una nova mostra de la resposta serena davant les adversitats" i fa una crida a "convertir la impotència en militància". Molts dels sopars grocs es poden trobar a través de la pàgina web de l'Associació Catalana per als Drets Civils.