A un quilòmetre i mig de l'estació d'Igualada, al carrer Alemanya 43, s'hi troba un peculiar museu: el Railhome BCN. És el fruit de l'obsessió per les miniatures ferroviàries d'Antoni Rabell, qui porta 40 anys col·leccionant peces i desenvolupant una gran maqueta. Des de que als 10 anys va quedar fascinat per una maqueta, en una visita a Barcelona, no ha parat de comprar, de primer vagons i màquines de tren, més endavant cases i decorats, i a la fi tot tipus de materials relacionats amb els trens (des de gorres de ferroviari fins a fanals de maniobres). A la fi, va decidir convertir la seva col·lecció en un museu exemplar. Durant els mesos de juny a setembre, el Railhome és obert de 10h a 14h i de 16h a 18h (el diumenge no obre per la tarda). El preu d'entrada oscil·la entre els 3 euros dels nens de 4 a 8 anys i els 8 euros dels adults. Es pot reservar entrada pel telèfon: 676 959 432. El museu tanca del 20 d'agost al 16 de setembre.

maqueta tren museu railhome

Al centre, la maqueta

Sens dubte, l'element més cridaner del conjunt és la gran maqueta que se situa al centre del museu. Es tracta d'una miniatura a escala HO, que ha estat realitzada amb el major detall. No es tracta només de vies per on circulen trens, sinó que cada racó de la maqueta reflecteix en detall aspectes de la vida quotidiana. Els trens circulen entre fàbriques, entre horts, entre parcs d'atraccions, entre esglésies, entre cases de veïns, entre festes populars, entre cementiris, entre bombers extingint incendis, entre instal·lacions portuàries... Tot amb un clar gust centreeuropeu, ja que la majoria de les peces de la maqueta són d'aquesta procedència geogràfica.

Repertori espectacular de trens

El repertori de trens que circula per aquesta maqueta és volgudament eclèctic... Hi ha màquines de vapor del segle XIX, del moment de la invenció del ferrocarril. Per les vies també hi circulen nombroses màquines de vapor del segle XX. Hi ha alguns dels clàssics del transport de viatgers de la segona meitat del segle XX, trens de mercaderies del mateix període... Però no queda tot en un repertori de trens d'època. Hi ha trens recents, com el famós Mozart, que unia París amb Viena, o els trens de rodalies que circulen actualment per Catalunya (fins i tot els de dos pisos). I, evidentment, no hi pot faltar tot un mite com els trens d'alta velocitat: un al·licient per als amants dels trens, i per als nens.

DSC00522

Sincronització perfecta

La maqueta està pensada perquè molts trens puguin funcionar alhora per les seves vies. Compta amb centenars de desviaments i passos a nivell, però també hi ha estacions, tallers... I fins i tot també es mouen funiculars, grues, nòries, un metro, un tren miner... Aconseguir que tota aquesta maqueta funcioni com un rellotge s'aconsegueix mitjançant un acurat programa informàtic.

museu tren maqueta nit railhome

Passió pel tren

Al Railhome no només hi ha una gran maqueta. També s'hi mostren molts trens en miniatura que no caben a la maqueta. Rabell assegura que té 8.000 peces de material ferroviari, entre màquines i vagons. Per tant, n'hi ha de tots tipus i per tots els gustos. Les vitrines situades al voltant de la maqueta són plenes de trens, de tots tipus...

museu tren vitrines railhome

Més enllà del modelisme

Antoni Rabell adora els trens en miniatura, però també els trens reals. Per això al Railhome també mostra la seva col·lecció d'altres materials relacionats amb el ferrocarril. Hi ha moltes gorres de ferroviari, de països diferents, hi ha fanals de ferrocarril, dels que ja han estat completament retirats de circulació, hi ha fotografies de trens, hi ha insígnies, hi ha maletes, hi ha rètols d'estació, hi ha accions de les companyies... Fins i tot hi ha un vell rellotge d'estació que domina tota la col·lecció.

Deixar-se captivar

Els trens de modelisme tenen alguna cosa hipnòtica. És ben difícil resistir-s'hi. Una gran maqueta, com la de Railhome, convida a perdre's mirant tots i cadascun dels seus detalls. El Railhome causarà les delícies de tots els aficionats al món del tren. I és gairebé assegurat que els nens quedaran meravellats davant el moviment continu d'aquesta gran maqueta. Una excusa perfecte per visitar l'Anoia, on hi trobareu molts altres atractius...