El president de la Generalitat, Quim Torra, ha dit que "els Països Catalans estan de dol" per la mort dissabte passat de la filòloga menorquina, Aina Moll Marqués, i ha anunciat que a Barcelona faran un homenatge "a la seva memòria i a la seva figura" perquè "aquesta també és casa seva", en el que ha convidat a assistir als ciutadans de Balears.

En declaracions als mitjans abans d'assistir al funeral fet a l'església de San Francesc de Palma dijous, juntament amb la consellera de Cultura de la Generalitat, Laura Borràs, Torra ha agraït la "tantíssima feina per a la llengua catalana" que, segons el seu parer, ha fet Moll i ha assegurat que és "una autèntica arquitecta de la normalització lingüística".

Torra ha explicat que Moll és "volgudíssima" i que, en aquest sentit, és "un honor" poder ser presents en el seu funeral, es pot recordar que va ser Doctora Honoris causa per la Universitat Oberta de Catalunya, va treballar per la cultura, la llengua catalana i la normalització lingüística, a les quals va dedicar, la seva vida professional i acadèmica.

Torra ha aprofitat el seu viatge fins a Mallorca per assistir a una reunió amb el president i representants de l'Obra Cultural Balear (OCB) a Can Alcover i, posteriorment, s'ha desplaçat al funeral.

Autoritats en el funeral

El funeral de la filòloga ha reunit diferents autoritats i membres de la seva família a l'església de San Francesc, on s'ha ofert una missa en la seva memòria oficiada pel rector del temple, Gregori Mateu, i cançons interpretades amb un orgue.

L'enterrament, que ha començat a les 20.30 hores, ha comptat amb la presència de la presidenta del Govern, Francina Armengol, la vicepresidenta del Govern i consellera d'Innovació, Investigació i Turisme, Bel Busquets; la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera; el conseller d'Educació i Universitat, Martí March; la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, i la consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago.

Així mateix, també ha assistit la delegada del Govern a les Balears, Rosario Sánchez, i han viatjat fins a Palma el president de la Generalitat catalana, Quim Torra, i la consellera de cultura de la Generalitat, Laura Borràs.

Aina Moll va ser Doctora Honoris causa per la Universitat Oberta de Catalunya, va treballar per la cultura, la llengua catalana i la normalització lingüística, a les quals va dedicar, la seva vida professional i acadèmica.

Moll va ser directora general de Normalització Lingüística de la Generalitat de Catalunya, i assessora lingüística del Govern balear. A més, va ser membre destacat de l'estirp Moll i va col·laborar amb el seu pare, Francesc de Borja Moll, en els últims volums del Diccionari Catalanovalencianobalear i va ser autora de diverses publicacions.

Per la seva trajectòria, va ser mereixedora de nombrosos guardons, entre ells la Medalla d'Or de l'Ajuntament de Palma, el premi Ramon Llull del Govern i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.