Aquestes línies són per a tu, que sempre dius que els profes "fem moltes vacances, que cobrem molt bé per la feina que fem i que sempre ens queixem". Permet-me suposar que no ets docent i també deixa que et faci una pregunta que fa temps que em ronda pel cap i de la qual n’espero una resposta. Si els profes tenim taaaaantes vacances, cobrem taaaaaan bé, tenim una feina taaaaaan bona i som taaaaaan privilegiats i, en definitiva, som uns vividors... com és que tu no ets profe? Com és que no formes part d’aquest col·lectiu taaaan meravellós i taaaan extraordinari? Volem que en formis part!

Aquestes línies són per a tu, que sempre dius que els profes "fem moltes vacances, que cobrem molt bé per la feina que fem i que sempre ens queixem"

T’hi volem perquè només d’aquesta manera hauràs d’assumir les imposicions absurdes de currículums improvisats que et mana algú des d’una poltroneta política molt ben col·locada. T’hi volem perquè entenguis com ens sentim quan ens assabentem, a través de la premsa i sense que ningú ens en demani el parer, que hi haurà un canvi en la manera d’avaluar de tot el sistema educatiu. Volem que et treguis les opos i just després del teu esforç titànic volem saber com et sentiràs quan et comuniquin que les volen canviar per un concurs de mèrits. Volem que formis part del nostre col·lectiu perquè et retallaran la llengua i entre tots et diran el que has de fer, quan i de quina manera. Sabràs què és ensenyar i educar en català i quan ja siguis dins la roda, quan ja treballis amb nosaltres, et "proposaran" fer l’examen del C2, perquè així s’arreglarà "tot això del català". Amb ordres i a cop de decret!

Volem que formis part del nostre col·lectiu perquè et retallaran la llengua i entre tots et diran el que has de fer, quan i de quina manera

Fes-te profe! No ho veus? És una ganga! Escolta, i encara et diré més: fes-te interí! Estudiaràs les opos per res o el que és el mateix, te les prepararàs sense saber si finalment es faran o no. Ah! I faràs cursos i et trauràs perfils i després: SOR-PRE-SA!, et diran que no valen per res. I tu també ajudaràs a fer que el sistema rutlli, però quan no els interessis, tranquil, Educació t’amenaçarà amb fotre’t al carrer. Volem que vinguis i vegis que qui ha patit i superat la crisi de la pandèmia hem estat nosaltres, els docents. Volem que siguis docent perquè quan després, emprenyat i cansat, vulguis manifestar-te i vulguis adherir-te a la vaga tinguis un dilema enorme que t’angoixi i et produeixi un malestar moral: hauràs de valorar la decisió tenint en compte que, si fas vaga, potser no podràs pagar el lloguer. Volem que siguis profe perquè deixis de fer afirmacions d’aquesta mena. T’esperem a l’institut.

He escrit aquest article com a docent de Llengua i Literatura Catalanes en un institut públic del nostre país. I l’he escrit des de la impotència i la ràbia d’un sistema i d’una societat que massa sovint no ens té en compte. Us convido a enviar aquest article a l’última persona que us hagi dit allò de: "què, avui una altra vaga, profe?".