L'editorial Comanegra, dins les iniciatives vinculades a l'Any Pedrolo, reedita un conte de Manuel de Pedrolo publicat el 1955 dins el llibre Violació de límitsEl principi de tot. Però és una versió molt especial, destinada als nens amb il·lustracions de Pep Boatella. Surt i català i en castellà, amb versió castellana de Xavi Theros.

pedrolo boatella

L'absurd o no tant

Pedrolo és un autor que ha tocat nombrosos gèneres. A El principi de tot, entronca amb la literatura fantàstica a l'estil d'un Pere Calders, amb un univers oníric connectat directament amb el món real. Tot i haver estat escrit en ple franquisme, és un text ple de lluminositat: tot un cant a la llibertat tot i que evita explicitar un missatge polític. I Boatella fa una magnífica adaptació del text de Pedrolo, tant pel que fa a la definició de les vinyetes, com per al mateix estil del dibuix, original i tremendament atractiu. Una explosió de color, d'energia i de poesia des de la primera pàgina fins a la darrera.

Pedrolo per a nens? Sí!

Comanegra ha tingut un gran encert en adaptar aquest conte per a nens. Pedrolo és molt conegut, com a autor per a adolescents, sobretot pel seu Mecanoscrit del segon origen i per Joc brut. Però Pedrolo és molt més ric que allò que es sol ensenyar als instituts: com a autor de teatre, com a escriptor de novel·la negra, com a director de col·lecció, com a articulista... La seva literatura és original i diversa. I, com demostra aquest magnífic àlbum, també vàlida per a nens, si es sap adaptar correctament. I aquest és un llibre de primer nivell, que escapa a la literatura infantil basada en històries ingènues i beatífiques. Una història amb molta gràcia per fer-se moltes preguntes. Pedrolo en estat pur.