El cantant pratenc Alfred García versionant Txarango ha donat el tret de sortida el lliurament dels Premis Nacionals de Cultura, que atorga el Consell Nacional de la Cultura i les Arts, al Teatre L’Artesà del seu poble natal, en un acte presidit pel president Quim Torra, la consellera de Cultura Mariàngela Vilallonga i el president en funcions del CoNCA, Carles Duarte. Les referències a les carxofes, el gall de pota blava i la necessitat de conrear la cultura en moments difícils com els que estem vivint han estat habituals en un acte que ha presentat l'actor Pep Cruz, integrant de Dagoll Dagom, que va estrenar el seu cèlebre espectacle El Mikado l'any 1986 al centenari teatre rehabilitat.

"Deixeu morir els conreus -i la cultura- i no hi haurà foc que s'aturi"

L'editora Maria Bohigas ha estat la primera premiada a rebre el guardó que ha recordat en un discurs vibrant "les generacions d'homes i dones que han fet el paisatge com una obra d'art", tot recordant els incendis a la Ribera d'Ebre, i comparant els conreus que han servit per aturar el foc amb la funció de la cultura en la nostra societat. "Deixeu morir els conreus -i la cultura- i no hi haurà foc que s'aturi" ha dit dirigint-se directament  a les autoritats presents. El director de Litterarum Móra d'Ebre, Albert Pujol, ha reclamat, en el mateix sentit, que la cultura sigui el motor de reconstrucció de la comarca devastada pel foc, assegurant que "rebrotarem!".

Maria Bohigas. Premis Nacionals de Cultura/Lourdes Aguirre (davidruano fotografia).

Maria Bohigas rep el Premi Nacional de Cultura de mans de l'alcalde del Prat, Lluís Mijoler

Els presos i exiliats d'ahir i avui, molt presents

Un dels guardonats més aplaudits, l'escriptor Jaume Cabré, ha recordat als presos i exiliats en el seu discurs d'agraïment, que "són on són per fer els que els vam demanar", i ha comparat Tamara Carrasco, Roger Español o Joan Bonanit amb uns herois, en un parlament que ha clos amb un "Donec Perficiam!". També el president de la Federació d'Ateneus de Catalunya ha tingut un record pel conseller de Cultura a l'exili, Lluís Puig. Els exilis han estat molt presents a l'acte, que ha fet memòria de la Colla de Sabadell i les Corrandes d'exili de Joan Oliver, que s'han pogut escoltar interpretades per Dagoll Dagom en versió de Lluís Llach, l'escriptora i lluitadora comunista Teresa Pàmies i l'actriu Margarida Xirgu, testimonis de la lluita contra el feixisme i l'exili. Provinent de la Catalunya Nord, on tants exiliats catalans van establir-se després de la Guerra Civil, Josefina Matamoros, directora del Museu d'Art Modern de Ceret, ha recollit el seu guardó reivindicant el seu paper com a pont entre la comarques catalanes separades pel Tractat dels Pirineus..

Jaume Cabré, Premi Nacional de Cultura Lourdes Aguirre (davidruano fotografia).

Jaume Cabré després de rebre el Premi Nacional de Cultura, amb Carles Duarte, president del CoNCA.

El Museu de Lleida, "temple laic contra sentències i jutjats"

També el director del Museu d'Art de Lleida, Josep Giralt, s'ha referit als presos, exiliats i els seus familiars. El Museu, tristament cèlebre per "l'espoli" -tal com l'ha definit l'empresari Tatxo Benet- que va patir a mans de les forces de seguretat durant l'aplicació de l'article 155, ha rebut el Premi Nacional de Cultura per, entre d'altres motius, haver exposat obres que defensen la llibertat d'expressió, com la mostra Presos polítics a l'Espanya contemporània de Santiago Sierra, censurada a ARCO, i que va convertir, en paraules del presentador de gala Pep Cruz, el centre d'art en "un temple laic contra sentències i jutjats".

El Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, l'artista Josep Ponsatí o Carme Ruscalleda han rebut també el seu Premi Nacional en un acte àgil i ben dirigit per Anna Rosa Cisquella amb guió de Marc Artigau, que ha tingut moments per a somriure, com la melodia gastronòmicomusical amb que Pep Cruz ha acollit la xef de Sant Pol, que ha reivindicat que "la cuina és cultura", i que ha arribat al final guardonant la jove compositora Clara Peya, que no ha dubtat a posar-se al capdavant del seu inseparable piano en un "agraïment" col·lectiu al costat de la companyia Les Impuxibles que ha emmudit el públic que omplia -tot i alguns seients buits- l'Artesà. Al seu parlament, Peya ha llançat un clam per una cultura escrita per les persones diverses que erradiqui els eixos d'opressió que encara es mantenen a la cultura i ha considerat aquesta una manera de retornar a la societat els privilegis que ella, des de petita, ha pogut gaudir.

Carme Ruscalleda, Premi Nacional de Cultura/Lourdes Aguirre (davidruano fotografia).

Carme Ruscalleda, acompanyada del president Quim Torra

Torra: "La cultura i la repressió són conceptes antagònics"

El president de la Generalitat Quim Torra ha clos l'acte agraint als membres sortints del CoNCA, que vivien el seu últim lliurament dels Premis Nacionals, en un discurs que ha estat interromput per l'activista Lagarder Danciu -que ha volgut reivindicar les persones sense llar-, i on ha assegurat que "la cultura i la repressió són conceptes antagònics". Una cultura, que parafrasejant Jaume Cabré, ha volgut situar al centre de la societat en la construcció de la República Catalana. "La cultura catalana guanya sempre els seus il·lusos enterradors" ha assegurat fent seva la cèlebre sentència de Francesc Pujols, en un acte que ha acabat amb el desig de Pep Cruz que l'any que ve "hi siguem tots i els llaços només serveixin per lligar les flors".