El professor i escriptor d'Orense Xose Manuel Núñez Seixas (1966) ha estat guardonat aquest dimarts amb el Premio Nacional de Ensayo 2019 per la seva obra Suspiros de España. El nacionalismo español 1808-2018, en la que, segons el jurat, destaca "el seu esforç de síntesi i de claredat expositiva" i el seu rigor.

El jurat del premi, dotat amb 20.000 euros i que concedeix el Ministeri de Cultura i Esport, ha valorat l'obra "per traçar una història del nacionalisme espanyol en els seus diversos corrents i manifestacions al llarg de l'edat contemporània" i ressalta que "es basa en una densa trajectòria d'investigació, destaca pel seu esforç de síntesi i de claredat expositiva".

Nuñez Seixas ha expressat la seva satisfacció per la concessió d'aquest premi per un treball que, ha indicat, és un assaig divulgatiu de síntesi dirigit a un públic ampli en qui aposta per l'existència del nacionalisme d'Estat, "una cosa que no és compartida per tot el món", un concepte que "no és de dretes ni d'esquerres", ha assegurat en declaracions a Efe.

Entrevista a l'historiador Xosé Manoel Núñez Seixas, Laura Gómez

L'obra de Nuñez Seixas fa un recorregut històric pel concepte de la idea d'Espanya per defensar que "el nacionalisme espanyol sempre va ser-hi". I es fa més visible quan hi ha una "amenaça exterior o interior", com va |passar dissabte a Barcelona amb la manifestació a favor de la unitat d'Espanya i davant els independentistes, segons opina.

Per a Nuñez Seixas, l'apropiació que va fer Franco del nacionalisme espanyol durant la dictadura i la hipertròfia posterior que va patir el concepte han provocat que existeixin problemes de legitimació a l'hora d'expressar aquesta idea.

Considera que existeix un problema amb el "nacionalisme espanyol" perquè després de la mort de Franco no hi va haver un "consens antifeixista", que és el que va permetre a altres països europeus després de la Segona Guerra Mundial reconstruir el seu "patriotisme d'Estat".

"Una qüestió que continua grinyolant, com s'ha vist amb el trasllat de les restes de Franco i la tebiesa d'alguns partits a l'hora d'assumir alguna cosa que en altres països és normal," ha recalcat Nuñez Seixas.

Núñez Seixas (Ourense, 1966) és doctor en Història Contemporània per l'Institut Universitari Europeu de Florència, catedràtic d'Història Contemporània a la Universitat de Santiago de Compostel·la (en excedència) i, des d'octubre de 2012, catedràtic d'Història Contemporània d'Europa a la Universitat Ludwig-Maximilian de Munic.

Entre els seus títols hi figuren: ¡Fuera el invasor! Nacionalismos y movilización bélica durante la guerra civil española, 1936-1939 (2006); Imperios de muerte. La guerra germano-soviética, 1941-1945 (2007); Internacionalitzant el nacionalisme. El catalanisme polític i la qüestió de les minories nacionals a Europa (1914-1936) (2010); Patriotas y demócratas. El discurso nacionalista español después de Franco (2010); Icônes littéraires et stéréotypes sociaux: L’image des immigrants galiciens en Argentine (1800-1960) (2013), Las patrias ausentes. Estudios sobre historia y memoria de las migraciones ibéricas (1830-1960) (2014), Las utopías pendientes (2015) o Camarada invierno: experiencia y memoria de la División Azul, 1941-1945 (2016). Ha coordinat també el llibre Història Mundial d'Espanya (2018).

El jurat ha estat presidit per Elena Moscoso i composat per Begoña Cerro, Xosé Henrique Monteagudo, Adolfo Arejita, Enric Pujol, Bruno Camus. Francisca Rubio, Ángel Luis Prieto, María de la Concepción Barrigós, Esther Sánchez-Pardo i María Jesús Lama.