El premi Espasa 2019, que atorga l'editorial de mateix nom (del grup Planeta) ha recaigut en l'assagista María Elvira Roca Barea (autora del polèmic Imperiofobia) pel text Fracasología. España y sus élites: de los afrancesados a nuestros días. 

Roca Barea, en el seu llibre, apunta que Espanya no seria cap anomalia entre "les nacions civilitzades" (terminologia usada per la pròpia nota de premsa de l'editorial). Si en algun cas l'evolució històrica d'Espanya ha estat criticada, segons Roca, és perquè els espanyols "mai no han aprés que la propaganda és una forma de gestionar la mentida". Retorna, com la historiografia més rància del nacionalisme espanyol, a acusar els afrancesats i els estrangeritzants de tots els mals. I apunta que el problema de les elits espanyoles és que van assumir "el discurs de la llegenda negra". Un discurs sospitosament semblant al vell debat sobre l'Espanya i l'Antiespanya, tan grat al nacionalisme espanyol ultraconservador.

Roca ja es va fer molt popular amb el seu llibre Imperiofobia, amb pròleg d'Arcadi Espada, en què blanquejava el colonialisme espanyol, defensant-ne les virtuts, i acusant de les crítiques a aquest a la "llegenda negra". La seva obra va ser molt criticada pels especialistes en història del colonialisme, però va ser molt elogiada pel nacionalisme espanyol (Roca fins i tot va ser premiada per l'associació ultra Blas de Lezo). El mateix Josep Borrell, quan era ministre d'Exteriors, va recomanar el llibre a través de Twitter. Darrerament fins i tot hi ha qui proposa l'autora per al Premi Princesa d'Astúries de Ciències Socials. Donen suport a la proposta Felipe González, Alfonso Guerra, Fernando Savater i Javier Nart, entre d'altres.

El jurat del Premi Espasa estava composat per l'economista Fernando Trías de Bes, que ha protagonitzat nombroses polèmiques amb l'independentisme; també Leopoldo Abadía, qui havia arribat a afirmar que el que necessita Catalunya és "libertad vigilada" i que havia apostat obertament per una "reforma recentralitzadora" i pel manteniment durant llarg temps del 155. Fa dos anys el mateix jurat ja va decidir atorgar el premi Espasa a l'hispanista Stanley Payne, per un llibre d'un to similar al de Barea: En defensa de España: desmontando mitos y leyendas negras. També va ser molt criticat per la comunitat acadèmica.